Kultur og fritid

Fikk et gløtt på selve juvélen

Fikk et gløtt på selve juvélen

Nesten 80 personer fikk et gløtt inn på selve juvélen i Hurtigrutemuseet torsdag.

Det er akterseksjonen med røkesalong, damesalong og lugarer fra gamle DS «Finmarken» anno 1912, mangeårig hurtigruteskip hos Vesterålske, og endog kongeskip under åpningen av Risøyrenna.

Nå feirer de Hurtigruta – og museet

Historien om hvordan akterseksjonen ble bevart da resten av DS «Finmarken» ble hugd opp i 1960 er fortalt mange ganger. Den ble bevart som overnattingssted på et ridesenter i Beekbergen i Nederland. Etter mange år lyktes Hurtigrutemuseet med å få kjøpt den og fraktet den til Stokmarknes i 2003. Siden har den stått i en kvit container bak akterenden på den landsatte MS «Finnmarken» fra 1956.

Tor Johannes Jensen -  Detalj fra trehandverket i salongen.

Detalj fra trehandverket i salongen.Foto: Tor Johannes Jensen

Det har vært under pietetsfull renovering siden før 2011, og nå nærmer man seg mål. Dyktige og entusiastiske handverkere og treskjærere har gjort en enorm jobb. Morten Jelløy, Arne Lannerstedt og Per Stegarud har brukt uendelig mange timer på å gjenskape interiøret, med spesialbestilte tapet, dørhandtak, gardiner, forgylling av speilrammer og annet. Også lokale krefter, som treskjærer Arthur Johansen i Hadsel og tusenkunstner Ben-Tommy Eriksen har bidratt sterkt.

Se dette bildet i full størrelse
Tor Johannes Jensen -  Skinntrukket sofa og utskårne paneler.

Skinntrukket sofa og utskårne paneler.Foto: Tor Johannes Jensen

Blant dem som fant veien inn til den godt skjulte skatten i containeren torsdag var Edda Sørnes. Hun falt nesten i staver over de innfelte tapetene på veggene og opptrekkingen av møblene.

Tyvtitt inn i det nye museet

– Og så er det et fantastisk trehandverk! I dag lages jo alt bare i glass og metall, kommenterer hun.

Det gjenstår ennå en del arbeid, men nå nærmer det seg slutten.

Tor Johannes Jensen -  Salong som i fordums tid.

Salong som i fordums tid.Foto: Tor Johannes Jensen