annonse

Nå feirer de Hurtigruta – og museet

: Lars Bremnes satte tonen. (Foto: )
: Hadsel-ordfører Siv Dagny Aasvik trakk fram egne Hurtigrute-minner og slo fast at Hurtigruta bandt landet sammen. (Foto: )
Hurtigrutemuseet

Neste år skal det nye hurtigrutemuseet stå ferdig på Stokmarknes. Torsdag gikk startskuddet.

Tor Johannes Jensen

Om noen få dager går anbudspapirene ut for vernebygget og det nye museet. Byggestart blir i august, og i 2019 skal det åpnes. Torsdag feiret Museum Nord, Hadsel kommune og samarbeidspartnerne med kickoffseminar.

– Da hurtigruta gikk på sin jomfrutur i 1893 var den hypermoderne med dampmaskin og navigering etter kart og klokke, sa Lars Bremnes, som åpnet hele feriringa. Han dro fram sangen om hva man forlot da nyvinningen kom: «Finne veia».

Her var over 150 deltagere som ville se presentasjonen av det nye museet, og se inn i hva et nytt museum kan bety for regionen.

Hadsel-ordfører Siv Dagny Aasvik trakk fra minnet om første gang hun kom heim til Stokmarknes med sin førstefødte datter – med Hurtigruta på nord, og gjorde ordene fra Kari Bremnes’ hurtigrutesang til sine egne:

«Det va den store verden som la te

Skip i stål med eventyr langs ripen

Kaptein I svarte klær med ekte gull i stripen

Det va glede på mørk bunn som

Glede på mørk bunn

Som kom

Æ hadde bestandig den drømmen

Da æ va ei lita pia

Ved en diger fjord

Om å få komme med ei hurtigrute

Dit æ engang skulle»

– I dag markerer vi en milepæl i norsk kysthistorie. Jeg har en god venn som i hele sin oppvekst brukte Hurtigruta som vekkerklokke på Ørnes, der nordgående og sørgående møttes, sa hun.

Ordføreren gikk gjennom historien fra Hurtigrutemuseet ble etablert i 1993 av ildsjeler, og året etter fikk tilbudet om å ta imot gamle MS «Finnmarken», som ble dratt på land i juli 1999 rett før Hurtigrutens Hus ble åpnet, med nytt hurtigrutemuseum under sitt tak.

– Hurtigrutemuseet er i dag ett av Nordlands best besøkte turistanlegg med over 50.000 besøkende i året. Vi er veldig glad fylkeskommunen og staten er med på vernebygg og ny utstilling.

– At dette blir virkelig, skyldes innsats fra mange, sa hun og trakk fram mangeårig ildsjel Sten Magne Engen først av alle – og takket alle andre ildsjeler, gründere, ansatte, Museum Nord, folkevalgte og næringsliv for bidragene.

– Sjelden har jeg kjent på større stolthet over å stå her i fargene til Vesterålske, sa ordføreren i Hadsel-kjolen.

Hun slo fast at vernebygget og det nye museet handler om å ta vare på kulturarven og åpne Vesterålen for verden.

– Noen gir Harald Hårfagre og Olav den hellige skylda for å ha samlet Norge. Jeg mener at det var Hurtigruta, la Aasvik til.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse