annonse

Denne har en historie

: Jesse Paulusma kan fortelle at hans gjenstand er en felt-telefon fra krigens dager. Den er laget av bakelitt og metall og er fra 1942, og den har et stempel av den tyske ørn. Jesse peker mot en veggklokke som henger på veggen i historielagets lokale på Borkenes, og han kan fortelle at det er den samme tyske ørna som er på telefonen. Felt-telefonen fikk Kvæfjord skytterlag etter krigen, men den er nå i privat eie. (Alle (Foto: Jostein Eldevik)
: Elevene som var med på ”Tingene forteller”. (Foto: )
: Også ordfører Torbjørn Larsen og administrasjonssjef Merete Hessen tok seg tid til å se på alle de gamle gjenstandene som elevene presenterte for de som besøkte krambua på Borkenes tirsdag og onsdag. (Foto: )
: Una Charlotte Ingebrigtsen viser fram et vaffeljern som er ca. 130 år gammel og laget ved Mustad fabrikker. Hun kan fortelle at hun tror det er hennes tippoldefar som i sin tid kjøpte vaffeljernet, og at det fortsatt er i bruk. Hun sier at vaffeljernet er blitt et minne for familien. Hennes besteforeldre eier jernet nå, og det oppbevares på hytta. (Foto: )

KVÆFJORD: Tingene forteller for unge og eldre i Kvæfjord.

  • Jostein Eldevik

Anne Hege Berg Jensen, Mette Mari Johansen, Frode Wikeland og May Liss Knutsen som er lærere for fjerdeklassinger ved Borkenes skole har hatt ansvar for det opplegget som de har valg å kalle «Tingene taler». Dette er et samarbeid med Kvæfjord historielag, og i år er det nittende gangen det arrangeres.

Været var ikke det helt ideelle på tirsdag og mange kviet seg nok for å ta ut i regnværet og kulda.

Entusiasmen og fortellergleden hos elevene var det derimot ingen ting å si på. De som møtte opp fikk en god innføring i hva tingen var, hva de ble bruk til, hvor de var hentet fra/funnet, hva de var laget av og så videre.

Målet med dette opplegget, som er tverrfaglig, er at elevene skal bli kjent med gjenstander som har vært brukt tidligere. De lærer litt om de og om dem som har brukt dem. De henter så mye informasjon om tingene som mulig.

– Når det er gjort skriver de ned dette på et ark som forteller om gjenstanden. De lærer også å presentere det de viser fram, sier Anne Hege Berg Jensen.

Før presentasjonen for publikum har det vært en presentasjon for foreldrene på skolen.

– Det er første året at elever fra Vik skole er med på dette. Det er elever som skal begynne på Borkenes skole til neste år, når de begynner i femte klasse. De har jobbet parallelt med Borkenes skole med dette opplegget, og det er nytt av året, sier Jensen.

Mette Mari Johansen kan fortelle at dette opplegget har vakt interesse også utenfor kommunen.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse