annonse

Finske elever på Vestbygd-besøk: – Verdt 14 timers busstur

Samlet
Samlet: Finske og norske elever og lærere, utenfor Vestbygd skole. (Foto: Håvard S. Mækelæ)
Finsk og norsk
Finsk og norsk: Lærerne Erika Perälä og Julie Hesten fant tonen.
Brunostfigur
Brunostfigur: Ida Nilsen (11) viser frem brunostfjeset hun laget på ysteriet ved skolen. Elise Svendsen (12) og Natalie Fenes (13) til venstre.
Langtur
Langtur: Matti Satokangas (12) og Paavo Poutanen (12) tålte en 14 timer lang busstur (inkludert pauser) for å nå Lødingen Vestbygd.

LØDINGEN: Vestbygda skole har spesielt besøk denne uka. To busslaster med elever og lærere fra Äkäslompolo i Finland tok turen for å oppleve litt kystliv.

Håvard Skogly Mækelæ

Forbi Narvik, på tvers igjennom nordenden av Sverige, forbi Kiruna, over grensa til Finland og litt nordover – der finner du Äkäslompolo. Her kan du blant annet ende opp om du skal bruke det svære skianlegget Ylläs. Her er det innsjøer, skog på alle kanter og smått humpete terreng – et godt stykke fra Vesterålen både når det gjelder avstand og landskap.

I det finske tettstedet har Vestbygda skole vennskapsskole. Denne uka munnet det vennskapet ut i et flere dager langt besøk.

– De kom søndag kveld, og kjører hjem onsdag, forteller Vestbygd-lærer Julie Hesten idet vi er innom mandag.

Selve kjøreturen fra Äkäslompolo til Lødingen Vestbygd er beregnet til omtrent åtte timer. Fire klassetrinn holder imidlertid ikke ut åtte timer sammenhengende i buss, så turen tok litt lengre tid.

– Det var en ganske lang tur, men det var gøy. Vi begynte sju på morgenen, og så var vi vel fremme omtrent ni, forteller Matti Satokangas og Paavo Poutanen.

Fisk og vikinger

På slutten av skoledagen mandag var det bare glis å se på de finske elevene. I løpet av dagen hadde de fått fiske på havet, de hadde vært på tur i marka, og de hadde vært innom Den Sorte Gryte, ysteriet rett ved skolen.

Langtur
Langtur: Matti Satokangas (12) og Paavo Poutanen (12) tålte en 14 timer lang busstur (inkludert pauser) for å nå Lødingen Vestbygd. Foto: -

– I morgen skal vi på vikingmuseum, forteller Matti og Paavo.

Så langt liker de best å fiske. Det er de ikke helt ukjent med: Innsjøene ved hjemstedet byr på fiskemuligheter nok.

– Men vi likte det kanskje mer her! Det var mye mer fisk, sier klassekameratene. Matti forteller at han dro opp en fisk på 2,7 kilo, mens Paavo sier han fikk en på 6,1.

– Armene mine er slitne, sier han med et smil.

Vil østover

Dette er andre gang elever fra Äkäslompolo er i Vestbygda, ifølge Erika Perälä, en av de finske lærerne. Dette er starten på en tradisjon skolene imellom.

Finsk og norsk
Finsk og norsk: Lærerne Erika Perälä og Julie Hesten fant tonen. Foto: -

– Vi var her for fire år siden med elever, og likte det så godt at vi nå gjør det hvert fjerde år. Vi tar med tredje, fjerde, femte og sjette klasse på turen, sier Erika.

Nå satser de voksne i Vestbygda-skolen på at de norske skoleelevene kan ta turen østover neste år.

– Vi forbereder oss på å komme oss til Äkäslompolo til våren neste år. Da må vi skaffe penger fra både kommunen og andre hold – vi søker hos bedrifter, og har litt innsamlingsdager sammen med foreldrene, forteller fungerende rektor Branco Belic.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse