annonse

Første tømmerlast fra Vestbygda

1455721544392.jpg
Lastingen av Edmy foregikk maskinelt og effektivt. Det tok likevel 16 timer å få om bord alt tømmeret. (Foto: Kurt Bjerklund)
1455721547629.jpg
Skogbruksleder i Allskog, Finn Olav Dahl, er tilfreds med at avvirkingen i Vestbygda er kommet i gang. (Foto: Kurt Bjerklund)

LØDINGEN: Tirsdag foregikk den første utskiping av tømmer noensinne fra Lødingen Vestbygd.

  • Kurt Bjerklund Red@blv.no

Fraktebåten Edmy på 4.500 tonn lastet 2.400 kubikkmeter tømmer på Annfinnslett og satte kursen mot Sørfold, der Salten verk bruker trevirke som tilsetning i silisiumproduksjonen.

Bare begynnelsen Det er Allskog som har ordnet med felling, salg og transport av tømmeret, og skogbruksleder Finn Olav Dahl sier at dette bare er begynnelsen.

– I bygda finns det minst 100.000 kubikkmeter som kan tas ut. Det kan bety et 7.500 kubikk, altså tre båtlaster, som kan tas ut årlig fremover, sier Dahl.

Flere teiger skal felles allerede i vinter. Tømmeret som nå skipes er hovedsaklig tatt ut på gården Naustvik. Fremover skal det hogges både på Annfinnslett, Hustad, i Vojemarka og på Øksnes.

Tyskerne vil ha sitka

Det er firmaet Vesterålen Skogsdrift og Stig Rognan med sin effektive skogsmaskin som står for fellingen.

– Selv om dette virket går til flis, innebærer det likevel stor verdiskaping både lokalt og regionalt. Ikke minst fordi topper og mindreverdig virke også utnyttes. Tyskland er imidlertid kjøper av sitkagran til saging, og mye er lagt til side for salg dit, forteller Dahl.

Siden det må større mengder til for å få ned transportkostnaden, jobber man med å få hentet sitkatømmer fra Vesterålen samtidig.

Skogbrukssjef Gjermund Pettersen i Vesterålen og Lødingen er fornøyd med det som nå skjer.

– Her ser man resultater av våre forfedres langsiktige tenkning, sier han.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse