annonse

Kartverket svarer på tiltale

1461591927912.jpg
Ordfører i Atle Andersen (Ap) levnes liten ære for svaret han kom med angående status for arbeidet med å få på plass navn på veier og adresser utenom Lødingen tettsted. (Arkiv (Foto: Svein Rist)

LØDINGEN: Navneansvarlig for Nord-Norge Aud-Kirsti Pedersen er lite fornøyd med at ordfører i Lødingen Atle Andersen (Ap) peker på Kartverket som årsak til at arbeidet med å få på plass navn på veier og adresser utenfor tettstedet er forsinket.

  • Svein Rist Svein@blv.no - 97724486

Som meddelt i Bladet Vesterålen ønsket Bjørn Hegstad (V) svar på hvorfor arbeidet med å få på plass navn på veier også utenfor Lødingen tettsted ikke er gjennomført.

I sitt spørsmål til ordfører Atle Andersen pekte Hegstad på at det faktisk er over et år siden vedtaket om å innføre veinavn i hele kommunen ble fattet.

– Skal saka opp til ny politisk behandling? Hvis ikke, når tid blir det skilt på veiene og nummer på husene? undret Bjørn Hegstad under siste møte i kommunestyret.

Pekte på Kartverket

I sitt svar pekte ordfører Andersen blant annet på Kartverket for at saka har stoppet opp.

– Kartverket har i etterkant av kommunalt vedtak reist navnesak på stedsnavnene Øksneshamn og Vågehamn, og foreslår disse endret til Øyneset og Voje. Dette er en sak der Kartverket er navnemyndighet, uttalte ordfører Atle Andersen.

Stemmer ikke

Svaret ble referert i Bladet Vesterålens utgave 20. april.

Det har etterhvert nådd frem til navneansvarlig for Nord-Norge Aud-Kirsti Pedersen.

Pedersen peker i en henvendelse til Lødingen-ordføreren på flere feil i svaret han har kommet med.

– Jeg ser at Bladet Vesterålen skriver at adresseringsarbeidet i Lødingen kommune blir forsinka på grunn av at Kartverket har oppretta navnesak om navnet Øksneshamn/Øyneset. Denne navnesaka har ingen koplinger til adressearbeidet i kommunen, innleder Pedersen.

At Kartverket skal ha foreslått Voje som stedsnavn avvises også på det sterkeste av Aud-Kirsti Pedersen.

– Lødingen kommune fattet 1. september 1995 vedtak som slår fast at navnet Vågehamn skal utgå fra offentlig bruk. Dette er det ikke Kartverket som har bestemt, for det er kommunen som er vedtaksorgan for navn på bygder og grender, påpeker Pedersen

Hvor kommer Voje fra?

Navneansvarlig i Kartverket er imidlertid ikke ferdig med å «filleriste» svaret fra Lødingen-ordføreren.

– I avisoppslaget i Bladet Vesterålen står det at Kartverket har foreslått Voje som et nytt navn - det har Kartverket aldri gjort. I Kartverkets stedsnavndatabase er matrikkelgård 14 registrert med skrivemåten Våge, en skrivemåte som blei fastsatt med vedtak av Kartverket 10.2.1992. Samtidig fikk skrivemåten Våje status ”avslått”. Skrivemåten Voje finnes ikke i Sentralt stedsnavnregister, slår navneansvarlig for Nord-Norge Aud-Kirsti Pedersen.

Oversendt administrasjonen

Ordfører Atle Andersen lar seg ikke vippe av pinnen på bakgrunn av innspillet fra Aud-Kirsti Pedersen.

– Jeg har oversendt meldingen fra Kartverket til Enhet Utvikling for nærmere gjennomgang. Jeg forutsetter at de tar innspillet fra Kartverket med i den videre behandling i saken, og at vi får eventuelle justeringer i forhold til vedtatt adresseplan til behandling på et senere tidspunkt, kommenterer Andersen.

Så gjenstår det å se om innspillet fra Kartverket fører til fortgang i arbeidet med å få på plass veinavn og adresser også utenfor Lødingen tettsted.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.