annonse

Lødingen-talent får sjansen: Victor (16) på scenen i Oslo domkirke

: Førstkommende fredag opptrer Victor Vogel (16) fra Lødingen i Oslo domkirke. Den talentfulle trompetisten deler scenen med blant andre prinsesse Märtha Louise og Carola Häggkvist. (Foto: Privat)
: Victor Vogel (16) fra Lødingen har et særegent talent på trompet. Fredag 14. desember gir dette han mulighet til å opptre i Oslo domkirke sammen med noen av Norges beste artister. (Foto: Privat)

LØDINGEN: Med prinsesse Märtha Louise som konferansier opptrer Victor Vogel (16) fra Lødingen i Oslo domkirke 14. desember. På scenen under Desembertoner står artister som Carola Häggkvist, Julie Bergan og Nils Bech.

Svein Rist

Den talentfulle trompetisten har gått gradene i korpsmiljøet i Lødingen. Fra starten i skolekorpset, via musikkforeningen, står han nå på terskelen til å ta steget opp blant de fremste musikerne i Norge.

I tillegg til å spille sammen med Lofoten og Vesterålen Orkesterforening (LVO) er 16-åringen fra Lødingen tatt opp som elev både ved Barratt Due Musikkinstitutt og Norsk Ungdomssymfoniorkester.

Stort talent

Vogels særegne talent er plukket opp av Tine Thing Helseth (30), en av landets aller fremste trompetister, og professor ved Norges musikkhøyskole. Sammen med to andre elever av Helseth er unggutten fra Lødingen plukket ut til å delta under den stjernespekkede konserten i Oslo domkirke.

Victors deltakelse skjer gjennom konseptet Talent møter mentor, som inngår i samarbeidet Norsk kulturskoleråd har med Nordea gjennom prosjektet KUL-TUR.

– Mentor-ordningen er ment som både inspirasjon og påfyll av viktig kunnskap for de involverte deltakerne. Tine har satt søkelys på arbeidstempo, struktur, disiplin, vilje og evnen til å orke. Programmet skal være med på å fylle utøvernes verktøykasse, og munner altså ut i konserten Desembertoner, opplyser senior kommunikasjonsrådgiver Anja Lohne Holm i Nordea.

Unik mulighet

Desembertoner gir unge talentfulle musikere mulighet til å opptre sammen med flere av Norges beste artister. Konserten er et samarbeid mellom Nordea, Oslo domkirke og produksjonsselskapet Scenekvelder. I tilknytning til konsertene samles det inn penger som i sin tur går til barn og ungdom som ikke har det bra.

– Desembertoner er en gave til Norges befolkning fra Nordea og Oslo domkirke, men også en mulighet for dem som har anledning til å gi en gave tilbake til noen som trenger det. Hvert år samles det inn penger fra publikum til et sosialt formål. I år, som i fjor, går pengegaven til Blå Kors Barnas Stasjon, opplyser kommunikasjonsrådgiver Anja Lohne Holm.

For de som ikke har tid eller anledning til å ta turen til Oslo 14. desember kan opplyses om at konserten sendes på TV2 både før jul og i romjulen.

Ambisiøs

Helseth fikk ble klar over Vogels talent da hun i 2015 deltok på et seminar i regi av Lødingen skolekorps. Drøyt tre år senere er fremgangen så stor at han får anledning til å opptre sammen med noen av Norges største talenter i Oslo domkirke.

– Det har vært veldig gøy å ha med Victor på dette løpet. Han er ambisiøs, men med masse glimt i øyet. Jeg gleder meg til å spille med han og de andre i Domkirken, sier Tine Thing Helseth til Bladet Vesterålen.

Unge Vogel ser på sin side frem til å opptre sammen med sin mentor.

– Tine er en veldig god lærer. Helgene jeg har vært i Oslo har vi øvet fra tidlig formiddag til langt ut på ettermiddagen. I tillegg krever hun at vi forbereder oss, og øver svært godt, mellom hver samling, opplyser Vogel.

– Hvor langt tror du det er mulig å ta ditt musikalske talent?

– Håpet er å kunne ha musikken som levebrød en gang i fremtiden. Nå handler det om å forberede seg til konserten kommende fredag. Jeg ser frem til å opptre sammen med Tine i Oslo domkirke med skrekkblandet fryd, sier Victor Vogel (16) fra Lødingen.

annonse