annonse

Mange ferdige med elgjakta

: De fleste valdene er ferdige med årets jakt, men i enkelte vald er det fortsatt dyr igjen på kvotene. Her fra jakta på Skogsøya i 2014. (Foto: Privat)

SORTLAND: De fleste vald i regionen har gjort seg ferdige med årets elgjakt. Og jegerne er etter det Bladet Vesterålen kjenner til, fornøyde med årets sesong.

Roger Vagle

Det viser en ringerunde Bladet Vesterålen har gjort til viltforvalterne i Vesterålen, Lødingen og Kvæfjord. Ettersom jaktperioden for to år siden ble utvidet til 23. desember er det vald som har forlenget jaktsesongen.

Ellen-Marie Winther, viltforvalter i Hadsel, har ikke fått alle tallene på bordet, men vet det er enkelte av de totalt 26 valdene som ikke er ferdige.

– Vi har 94 tildelte dyr, og til nå er det kun rapportert inn 25 felte elg. Om jegerne venter i det lengste med å ta kvoten sin eller om de bare er seine med å rapportere inn, vet jeg ikke. Men det skulle vært et krav om at alle jaktlag rapporterer så snart jakta deres er over, mener Winther.

Jostein Holmeng, viltforvalter i Sortland og Andøy har ikke noen tall klare. Ifølge Hjorteviltregisteret er det til nå i Sortland kommune innrapportert 68 felte elg i 2018. I 2017 ble det felt 89 elg.

– Det er ikke alle som er like flinke til å rapportere når de er ferdige. Forlengelsen av jaktsesongen har nok litt av skylden for det. Jeg har bedt jegerne om å gi tilbakemelding, men det ser ut som det tar litt tid, sier Holmeng.

I Kvæfjord er det 11 vald, der de fleste er ferdige. Viltforvalter Rolf Ingar Eggum forteller at det er et vald igjen i Gullesfjorden der det gjenstår ett eller to dyr.

I Øksnes forteller viltforvalter Einbjørn Lakså at det kun gjenstår én kalv før hele kvoten er tatt.

Kan bli økt kvote

Tor Andersen i Bø forteller at alle vald nå er ferdige, og at jaktsesongen har gått greit.

Andersen sier det kan bli ei økning i kvotene til jegerne, men per i dag er det for tidlig å fastslå neste års kvoter.

– Vi skal ha elg-telling for å kunne få et fornuftig grunnlag for forvaltninga. Det er mye elg sør i Bø, det vet vi. Men vi er avhengige av snø for å kunne få en ordentlig telling på dyrene, sier Andersen.

Av de 116 dyrene som det er fellingstillatelse på i Lødingen gjenstår det, ifølge Tom Roger Hansen, kun et par elg igjen før hele kvoten er tatt.

– Jakta her i Lødingen har gått greit, forteller Hansen.

For lang jaktperiode

Det er andre året med elgjakt helt til 23. desember. Tidligere sesonger har vart ut oktober måned. Flere av viltforvalterne Bladet Vesterålen har snakket med har liten forståelse for at sesongen er utvidet, og mener jakta bør avsluttes i slutten av oktober.

Forsinket innrapportering og manglende dagslys når det skal jaktes i november og desember måned, er blant argumentene som brukes.

Rådgiver i fylkeskommunen Håkon Renolen har så langt ikke mottatt klager fra noen kommuner på forlengingen av elgjaktsesongen. Han har forståelse for lang jaktsesong kan by på tidspress for innrapporteringa før nyttår, men mener det vil gå seg til.

– Det er andre året med forlengelse av jaktsesongen, og jeg regner med de som utsetter deler av jakta til desember ikke gjør det til neste år, med tanke på hvor mørkt det er denne måneden. Vi har ingen planer om å endre datoene for elgjakta med det første, men får vi innspill fra enkeltpersoner skal vi selvfølgelig ta stilling til det, forteller Renolen.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse