annonse

Meningsløst hærverk ved minnebauta

: De fire bjørketrærne er saget ned, kappet litt opp og forlatt. (Foto: Jan Roger Nilsen)
: Informasjonen om ulykka er oversatt til flere språk, og det er folk innom daglig. (Foto: )
: De fire trærne inngikk i en allé som omslutter minnesmerket over de omkomne i Kvitbjørnulykka. (Foto: Jan Roger Nilsen)

LØDINGEN: Noen har saget ned fire bjørketrær som omsluttet minnebautaen for Kvitbjørnulykka i Lødingen. – Det er bare trist, og det vil bli mye arbeid når dette skal rettes opp i, sier ildsjel Åge Tjeldnes.

Sverre Idar Lakså

Nylig ble fire bjørketrær saget ned ved minnebautaen over de som omkom i Kvitbjørnulykka i Lødingen for 71 år siden. De fire bjørketrærne var innbygd i plattingen som leder ut til minnesmerket, og personen som har utført ugjerninga har saget ned trærne, kappet dem delvis opp og latt dem ligge.

– Det er bare trist, for det er så meningsløst. Når formålet ikke er noe annet enn å ødelegge spør man seg hva som er motivasjonen til disse menneskene, sier Åge Tjeldnes.

Han har sammen med ei gruppe andre lagt ned hundrevis av timer i å gjøre området til et fint minnesmerke over det som til langt utpå 70-tallet var Norges største flyulykke.

– Det er noen som har drevet med denne typen hærverk i området tidligere. For to år siden var det også felt trær helt uten mål og mening i regionen, sier Tjeldnes.

Han sier at det for rundt to uker siden også ble felt noen svært gamle furutrær oppe ved Fjellsendvatnet og Nedre Kåringsvatn i Kåringen.

: De fire trærne inngikk i en allé som omslutter minnesmerket over de omkomne i Kvitbjørnulykka. Foto: Jan Roger Nilsen

Tok nummeret

– Heldigvis i tilfellet ved minnebautaen så var det ei dame som tok registreringsnummeret på bilen til trefelleren, og saka har vi anmeldt, sier Tjeldnes.

Han er ofte oppe ved minnebautaen, og han og kona har tatt på seg ansvaret med å sørge for beplantninga ved stedet. Han treffer ofte på turister fra både inn og utland som skryter av det arbeidet som er gjort for å lage et flott minnested.

– Foreløpig er vi alle i sjokk, men vi har så smått begynt å tenke på hvordan vi skal rette opp i dette. Det vil bli et stort og kostnadskrevende arbeid. Hele plattingen må demonteres og røttene til trærne må graves opp. Deretter kan vi sette ned nye trær, men uansett blir ikke de trærne så flotte som de som var der, iallefall ikke i vår levetid, sier Tjeldnes.

Han sier at det har vært skader på minnestedet tidligere, men at det aldri har vært så omfattende som nå.

– Når det er uforskyldt som for eksempel ved et biluhell er det ikke noe å gjøre med. At noen stjeler blomster kan vi også leve med, men dette krever omfattende reparasjoner, og det vil være synlig i mange år, sier Tjeldnes.

: Informasjonen om ulykka er oversatt til flere språk, og det er folk innom daglig. Foto:

Stort frivillig arbeid

Jan Roger Nilsen har også vært med i den frivillige gjengen som har jobbet for minnestedet.

– Det er triste greier. Vi fikk jo midler i si tid for å lage et minnested, og det er frivillige som har jobbet fram dette. Når vi har truffet på utlendinger har de skrytt av måten stedet er utformet, ikke minst ved at bjørketrærne er innfelt i plattingen. At informasjonen står på flere språk setter utlendingene også pris på, sier Nilsen.

Han spør seg også om det kan være samme gjerningsmann som for et par år siden felte flere trær rundt om i Vesterålen og Lødingen uten å ta dem med seg.

– Nå er det ryddet opp, og jeg håper at folk fortsetter å bruke stedet. Det er en flittig brukt rasteplass, og selv om de flotte trærne er borte, så er det fremdeles fint der, det er folk innom hver dag, sier Nilsen.

Bladet Vesterålen har vært i kontakt med politiet om hærverket, men vi fikk ikke tilbakemelding om etterforskninga før avisen gikk i trykken.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse