Årets Grimsby-gran felles og sendes i dag, mandag 4. november. Bildet viser et tidligere års eksemplar. Foto: Svein-Henry Wedding

Grimsby-grana på vei

Mandag henter kommunen ei gran i Snorres vei på Sortland. Den fraktes ned til kaia, og CTG-Eimskip sørger for frakt av juletreet fra Sortland til Grimsby.
Publisert 04.11.2013 kl. 10:11 Oppdatert 04.11.2013 kl. 10:52

Tips en venn på e-post:


Hvorfor juletre til Grimsby?

  • Når Sortland kommune sender juletre til Grimsby, ønsker vi med det å sende en hyggelig julehilsen fra folk i Sortland til innbyggerne i Grimsby.
  • Når julegrana tennes på Grimsby torg midt i november, pleier ordføreren takke folk i Sortland for den flotte gaven. Ordføreren i Sortland mottar årlig et hyggelig julekort der de takker for gaven og hilser god jul.

For tiende år på rad sender Sortland kommune juletre til Grimsby i England.

I de siste årene har det vært problem med å finne ei egnet gran, men kommunen gikk ut tidlig i høst i media og spurte om det var private som hadde ei stor fin gran på 11-12 meter som de ville bli kvitt. Utmarkskonsulent Jostein Holmeng som har ansvar for å plukke ut rett gran har mottatt mange henvendelser og i år fant han ei egnet gran i Snorres vei.

– Eieren av grana, Dan Jøran Ramstad, var glad for å kunne gi en gran og ikke minst for å få bedre lys i stua, forteller Ørnulf Nielsen i Sortland kommune.

Hyggelig tradisjon

Fram til og med 2003 fikk Grimsby sitt årlige juletre fra Trondheim. Dette skjedde over en 40-årsperiode. For ti år siden fikk CTG utfordringen med å finne noen i Norge som kunne gi et juletre (10-12m høyt) i gave til Grimsby by, og om CTG kunne sørge for transporten. Sortland tok utfordringen og nå har det blitt en hyggelig tradisjon.

Ordfører Grete Ellingsen har allerede sendt brev til ordfører Peggy Elliot og bekreftet at et juletre er på vei.

Det har vært tradisjon at når båten anløper Grimsby er ordføreren i Borough of North East Lincolnshire på kaia og tar imot juletreet. Avisen Grimsby Telegraph har hatt fine oppslag med bilde og teksten, både ved ankomsten og ved tenninga av grana.

Sender også julepynt fra skolene

I august i år fikk Sortland en utfordring fra Grimsby om å være med på The Christmas Event som er en del av et større arrangement som heter Grimsby In Bloom (egentlig bykonkurranse i sommerhalvåret). Siden Grimsby får juletre fra Sortland, ønsket de at Sortlandskolen skulle være med på en konkurranse om pyntete juletre. Alle skoler i Grimsby er invitert med på konkurransen med hvert sitt tre i sølv, som da skal pyntes med 15-30 dekorasjoner i lilla og grønt.

Sortland tok utfordringen, noen skoler har satt SFO i sving med oppgaven, andre småklassene. Sammen med juletreet sendes nå en eske med juledekorasjoner laget av barn i Sortland til Grimsby. Disse dekorasjonene i lilla og grønt, skal pynte et juletre. Koordinator for dette prosjektet i Sortland har vært Kristin Myrseth Krekling, rektor på Maurnes skole.

Les mer om:  Sortland 

På forsiden nå