annonse

Å fløtte heim

  • Vidar Pedersen

Jeg er en sykepleiestudent i Trondheim. Opprinnelig er jeg hadselværing, og omtrent 19 av mine 25 år har jeg tilbrakt i vakre Vesterålen, i Hadsel kommune, Norges mest idylliske sted.

Trondheim er en fin by, men det er virkelig få ting som kan slå ei lav midnattssol som speiler seg i Langøysundet, utsikten fra Hallartinden på en fin sensommerdag, eller ei klar vinternatt med frisk Vesterålsluft og et magisk nordlys som danser over nattehimmelen.
 

Da jeg i gjennomsnitt er hjemme 1,5 ganger per år, forsøker jeg å holde meg noenlunde oppdatert på hva som rører seg «heimaførr» gjennom lokale nettaviser og Facebook-grupper.

Ser en forbi den idylliske naturen og lokale nyheter som «har Stålbrott slått Stokmarknes i fotball?» eller «har Nedre Holmsnes fått ny asfalt helt ned?», har det i de siste par årene vært et betent alvor som særlig det siste året virkelig har blusset opp.

Det begynte med at kommunen med sitt hav av muligheter i 2015 fikk en ny posisjon med en ny ordfører. Alle skulle med. Et politisk samarbeid som skulle legge vekt på bedre prosesser og mer åpenhet i sine beslutninger. Skolestrukturen skulle opprettholdes hvis det var faglig forsvarlig.

Samarbeidet skulle høre på foreldre og elever. Lærerne skulle få være lærere. Gode offentlige omsorgstjenester skulle skape trygghet for alle som hadde et behov for hjelp. Det skulle være gode hjemmetjenester for alle de som bor hjemme. Nå skulle alle fire hjørner av Hadsel kommune behandles likt.
 

Alvoret har særlig omhandlet lokalsamfunnet på Søndre Langøy, hvor skolestrukturen og en hems har skapt et stort engasjement. Å gjenta hvorfor det er problematisk og direkte kunnskapsløst å basere hovedargumentasjon på at det å sitte i ti minutter lengre i en oppvarmet buss er en av de største ulempene for elevene, er ikke noe jeg skal gjenta for posisjonen. Ei heller skal jeg mate posisjonen med enda en porsjon om hvorfor det ikke henger helt på greip å skulle stue sammen større klasser i en skole som ikke er ferdigbygd. Jeg skal heller ikke utfordre posisjonen med nok et vanskelig spørsmål om hvorfor en ikke-synlig hems kan forstyrre naboens utsikt.


I skolesaken har et visst antall pedagoger, ekspertene på sitt eget felt, forsøkt å henvise til etablert forskning og kunnskap om hvorfor blant annet gitte argumenter om buss og klassestørrelser ikke er av de mest fornuftige. I saken om hemsen har det vært forsøkt med sunn fornuft. Ingenting ser ut til å bite på sittende posisjon. Jeg skal ikke gjenta det evinnelige spørsmålet om hvor de gode prosessene og åpenheten ble av. Når avlytting av egne ansatte tilsynelatende straffes med «å sparke oppover», åpne beslutningsprosesser har blitt til lukkede møter, og rollen mellom ordfører, varaordfører og rådmann har svunnet bort i en uklar gråsone, viser det at valgflesk forble valgflesk.


Gjennom posisjonens uttalelser i aviser og partifellenes ytringer i sosiale medier, virker det nesten som om posisjonen har et større ønske til å være prinsipielt uenig med de engasjerte familiene på Søndre Langøya, enn å faktisk jobbe for et bedre skoletilbud. Sist jeg sjekket, bestod kommunevåpenet av fire ringer som skal representere de fire øyene, og ikke én rødgrønn ring som representerer en mur rundt rådhusets fire vegger.
 

For min del har disse debattene skapt et veiskille. Tanken på å skulle flytte hjem til Hadsel, har lenge føltes naturlig. Jobbmulighetene som fremtidig sykepleier i hjemkommunen virker spennende, særlig med tanke på det nye sykehuset.

Kommunen har dessverre slik jeg ser det, en taus ordfører, en politisk posisjon som virker til å gjøre alt for å beskytte sine partifeller fremfor å lytte til sine velgere, og virker ikke til å være interessert i en kunnskapsbasert debatt.


For meg som fremtidig sykepleier, slik situasjonen er i Hadsel nå, frister det for meg å skulle flytte hjem? Nei, jeg tror ikke det.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.annonse

annonse

annonse