annonse

Barna dine trenger deg

Michal_solheim.jpg
Michal Solheim (Foto: Trond K. Johansen)

  • Michal Solheim

Barn og ungdom lever i en konstant informasjons- og kommunikasjonsstrøm. Utfordringene er mange både med hensyn til sannhetsgehalt og innhold. Mange foreldre spør om råd og veiledning og syns det er vanskelig å vite hvordan de skal forholde seg til den digitale verden deres barn lever i.

Min erfaring er at barn og ungdom i dag er mye mer kritisk til innhold på nett. De har skjønt at de ikke kan tro alt de finner på internett. De vet også mye mer om personvern og hvilke opplysninger en ikke bør dele på nett.

Dette viser at det nytter å snakke om nettvett.

Digital dømmekraft

Jeg ser dessverre altfor ofte barn og unges mangel på digital dømmekraft. De skjønner ikke konsekvensene av bilder og videoer de deler på Snap, Insta eller andre sosiale medier. Og hvordan det de deler kan ødelegge for andre eller dem selv.

Tre punkter som forandrer

I møte med foreldre viser jeg til tre punkter jeg opplever er viktig for å hjelpe barn og ungdom til å være kritiske til det de møter på nett. Tre punkter som vil skape bevisstgjøring, refleksjon og gi barn og unge bedre digital dømmekraft.

 

Disse punktene er:

  1. Investere tid
  2. Investere tid
  3. Investere tid

 

Kanskje er et av de største problemene i dag at barn og ungdoms digitale liv er en voksenfri sone. Vi vet ikke hva de bruker mobilen, nettbrettet eller pc’en til.

Vi følger opp barna våre på mange områder i livet. Hjelper dem med skolearbeidet, kjører dem til trening og andre fritidsaktiviteter og kjøper utstyr til dem. Men hvor er vi i deres digitale liv?

En god investering

En investering kan være langsiktig. Man investerer for eksempel penger i noe akkurat nå, men avkastningen får vi etter en tid.

Det beste vi kan gjøre er å investere i våre barn. Investeringen er vår tid. Resultatet av denne investeringen ser vi ikke over natta, men kommer de neste månedene og årene.

Den gode samtalen

Den gode samtalen skaper tillit og bygger relasjoner. Den gode samtalen skjer når vi setter oss ned med barna og viser at vi er interessert i deres digitale liv. Når vi er aktive lyttere kan mye komme fram.

Ta utgangspunkt i det nettstedet, den appen eller det spillet de holder på med. Vis interesse. Ikke vær den som vet alt, men vær den som ønsker å lære.

Erfaringsmessig kan dette bli en døråpner til å spørre om andre ting de møter på nettet.

Bygge gode holdninger

Det er viktig å snakke om at på nettet kan en finne det beste og det verste. Alt ligger der tilgjengelig. De må selv bestemme hva de vil oppsøke.

En del av oppgaven som vi foreldre har er å lære barna våre gode holdninger og gi dem god dømmekraft i livet. Det samme gjelder også for deres digitale liv.

Å ta mannen, ikke ballen

I fotball er det et uttrykk som heter å takle mannen, ikke ballen. Det er ikke lov. Det blir frispark.

I en del tilfeller ser vi skoler og foreldre som får problemer med barn og unges bruk av digitale medier. Mobiltelefonen blir brukt til å ta bilder ulovlig på skolen. Ok. Vi innfører mobilforbud. Internett er en distraksjon. Ok. Vi stenger nettet eller blokkerer noen nettsteder.

Dette er en quick-fix som gjør noe med situasjonen der og da, men ikke med roten til problemet.

Jeg kritiserer ikke de som innfører mobilforbud eller pc-forbud. Men jeg tror vi må sette inn støtet der det virkelig trenges. Det vil si å langsiktig bygge gode digitale holdninger hos barn og ungdom.

Elisabet Staksud (UiO) sier at «Det beste filteret sitter mellom ørene». Hvis vi klarer å aktivere dette filteret, så vil det skje en positiv endring, tror jeg.

Enkelt – men likevel vanskelig

Mange foreldre vil gjerne ha en liste med ting de må passe på eller ting de må gjøre. Min liste er ikke lang. Den er ikke vanskelig å forstå.

Invester tid i dine barn. Bruk tid sammen med dem.

Å bygge gode holdninger er ikke gjort over natta. Det fins ingen «shortcuts». Og det fins ingen fasit. Men ved å bruke mer tid sammen kan mye positivt skje. Både i familien og dine barns digitale liv.

Du som forelder/foresatt er en ressurs. Gi dine barn muligheten til å ta ressursen i bruk.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse