annonse

Festen og hovedpersonen

0924 tms1TorskA.jpg
Illustrasjonsfoto (Foto: Tone Marit S¿rensen)

Denne uka feires Skreifestivalen i Øksnes med fiskerikonferanse, kunst, mye mat, musikk og tungeskjærerkonkurranser. Midt i årets viktigste fiskesesong tar folk både utenfor og innenfor fiskerinæringa del i det naturens eventyr som foregår på eggakanten når millioner av velfødde, gyteklare torsk oppsøker Vesterålen og seinere Lofoten.

En del av det årlige mirakelet er for oss som bor her, at det ikke er vi som trenger å komme til fisken, men fisken som kommer til oss. Selv om færre av oss har hverdagen på havet, er det fisket og havet som har formet historien og identiteten til oss som lever her.

Etter hvert som en stadig større del av vinterfisket de siste årene har vært konsentrert om Vesterålen, er det klart at det som tidligere gjerne ble omtalt som lofotfisket, i virkeligheten er et vesterålsfiske.

Først og fremst handler det disse hektiske månedene om å få fisken på land og ta vare på den på aller beste måte. Det er selve grunnlaget for en stor del av livet i Vesterålen. Likevel er det også på sin plass å ta et steg tilbake, ta en fest, og markere innsiget av skrei med både jubel, konserter og annen kultur, gudstjeneste og festmat basert på sesongens hovedperson.

Blant de mange begivenhetene under Vesterålen skreifestival var tirsdagens førpremière på filmen «Tungeskjærerne» av Solveig Melkeraaen fra Øksnes. Den forteller om én av de mange måtene skreifisket preger samfunnet på, gjennom ungene som tjener gode penger med skarpe kniver på fiskebruket. Filmen er mottatt med applaus, entusiasme, og gode omtaler. Den har ikke minst slått an strenger hos et nordnorsk publikum. Blant annet omtalte anmelderen Helge M. Markusson den som «en av de fineste filmene jeg noen gang har sett om barn. Det er også en av de flotteste og mest skikkelige filmene jeg har sett om kystfisket, om Vesterålen, om Nord-Norge og det fornybare.»

Det er verd å merke seg at Vesterålen skreifestival etter hvert får økt nasjonal oppmerksomhet. Det bidrar også til nettopp det som er festivalens kjerne – å sette søkelys på betydningen av det årlige skreifisket. Disse månedene på seinvinteren er Vesterålen åsted for én av kystens økonomisk og historisk viktigste begivenheter. Naturressursene og vår verdiskapning fortjener nasjonens positive søkelys.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.annonse

annonse

annonse