annonse

Gravtale ved reiseradioen

Found the old radio at Mom's house- this went to the beach in Ocean City in the 1970s. My folks were believes in hanging on to stuff that still works.

Lisensiert med CC BY 2.0
Creative Commons
https
Found the old radio at Mom's house- this went to the beach in Ocean City in the 1970s. My folks were believes in hanging on to stuff that still works. Lisensiert med CC BY 2.0 Creative Commons https: //www.flickr.com/photos/cogdog/6138240034/in/photolist-amq5UJ-ah5yX4-cajQ9f-81rD8y-9J8trB-9c4pKh-hFumHa-4bY4bu-RjUUh-6DkJ4u-hFusNB-AHuQ3-5ZMWVw-nRKMJZ-fqr69w-dc7MMC-aa7EDf-aaSqr7-4gqQcz-AcubTH-mjHwvT-dc7JZN-m1v2T5-dLKqqu-7LP7Ur-m1nhm8-nTQn8p-cwKwnS-8BYPrn-5qqxLk-CALt2m-Actgb2-5vjXtP-zJJf6y-CtvSu1-qgomeh-dFsz6j-CXZrgw-aP3XoR-bvppo6-dfpp25-cTrtFq-5djLzq-a256c1-4Vgq1L-fyF7hS-5q3BYW-bnP1C8-auDLVq-fyqZfP (Foto: Alan Levine via Flickr. Lisensiert med Creative Commons 2.2)

  • Leder

I går slokte NRK, P4 og Radio Norge sine signaler på FM-nettet i Nordland. Norge er det første landet i verden som vil slokke det analoge radionettet.

Nå blir FM-nettet overlatt til lokalradiostasjoner, som skal få fortsette å sende FM-signaler i minst fem år til. For en nærradiostasjon som Radio Bø vil det koste 4,5 millioner kroner i første omgang å komme etter på DAB, men mange nærradioer føler presset som påtrengende, fordi man frykter at folk flest ikke kommer til å beholde dobbelt sett av radiomottagere.

Prosessen fram til i går etterlater flere spørsmål uten gode svar. Først og fremst er det uklart hvorfor det nærmest sto om liv å få slokt FM-nettet, annet enn kostnadene ved å holde nettet i live gjennom en lengre overgangsperiode. Det er åpenbart at lytterne i begrenset grad har ønsket overgangen til DAB, til tross for flere års massiv omtale av de positive endringene, særlig i NRK. Man har hatt mulighet til å kjøpe DAB-radio i årevis, uten å gjøre det. Men vil du ikke, så skal du. For alle som var såre fornøyd med FM-radio er valgfriheten borte.

For den enkelte forbruker og radiolytter er fordelene små og begrensede i forhold til investeringene man eventuelt må gjøre i nye mottakerapparat i huset, bilen og båten. Fiskernes skepsis har vært påtagelig. Man er avhengig av gode værmeldinger og informasjon på havet, og særlig i vinterfisket, som akkurat nå står for døra.

Fra et beredskapssynspunkt er DAB ikke holdbart på samme måte som det gamle FM-nettet, blant annet av den enkle årsak at nye DAB-radioer sluker strøm og spiser batterier. Dersom lynet har slått ned, strømmen er borte, nettet er falt ut og man er uten TV-signaler, har FM-nettet fram til nå vært muligheten til å nå fram til folk. Når strømmen nå faller ut, er «viktig melding lytt på radio» lite verd for de fleste. Da er man i praksis uten radio, selv i beste fall etter relativt få timer.

Et annet moment i det nye kanalmangfoldet kan kanskje lyde som en klagesang fra fortida, men er dessverre svært aktuell: Idet man får en radiokanal spesialsydd for nær sagt enhver særinteresse, står allmennradioen og det brede tilbudet i fare for å drukne.

Ekkokammer-effekten er ikke bare ei utfordring i sosiale medier, men også på radio. Smalere kanaler og døden for de generelle, brede kanaltilbudene er på sin måte bra for spesielt interesserte, enten man nå vil benytte sjansen til å lukke ørene for alt annet enn klassisk musikk eller 60-tallspop. Men man bør kunne la et spørsmål henge igjen: Er det en offentlig oppgave å skulle gi lytterne bredde gjennom et smalest mulig tilbud for den enkelte?

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse