annonse

Høyres ostehøvel

Kritisk
Kritisk: Oddmund Enoksen (SV).

  • Oddmund Enoksen
  • Sortland SV

I Bladet Vesterålen 14. november er Høyres gruppeleder Silvia Ovik Marhaug bekymra for økonomien i Sortland. Her uttaler hun følgende:

«Flertallspartiene salderte sitt budsjett av fond, mens vi viste hvordan man kan unngå å bruke fondene i drifta.»

«Flertallet gjorde ikke prioriteringer i fjor som reduserte drifta, noe vi var kritiske til.»

Hvordan «viste» Høyre hvordan man kunne unngå å bruke fond? Og hvilke «prioriteringer» var det Høyre gjorde for å redusere drifta?

Høyre fremma ikke et eneste forslag om å bruke mindre penger til drift enn det rådmannen hadde foreslått. Tvert imot. I stedet fremma de sammen med Frp forslag om å bruke 6 millioner kroner meir.

Og hvordan finansierte så Høyre det økte forbruket på 6 millioner? Kom partiet med forslag til hvor det skulle brukes mindre penger?

Det gjorde ikke Høyre. De 6 millioner i økt forbruk ville Høyre finansiere på følgende måte: «1 % reduksjon i den totale driftsrammen.»

Forslaget påla i praksis rådmannen å sette i gang en heilt ny budsjettrunde. Rådmannen måtte gjøre den jobben som Høyre sjøl var for feige til å gjøre. Det er knapt mulig å fraskrive seg ansvaret i større grad enn det Høyre her prøvde seg på. Det er ikke å prioritere, men å abdisere politisk.

Det er mulig at Høyre trodde det bare var for rådmannen å finne fram østehøvelen og skjære ned alle utgiftsposter med samme prosent. Men slik er ikke virkeligheten. En lang rekke utgiftsposter er bundne utgifter som ikke lar seg skjære ned, i alle fall ikke på kort sikt.

Når rådmannen har lagt fram sitt budsjettforslag, er det politikernes ansvar å finne inndekning hvis man vil bruke meir penger. Det er det som kalles å prioritere. Alt anna er ansvarslaust.

Oddmund Enoksen, Sortland SV

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.annonse

annonse

annonse