annonse

Kjære UDI, har vi en avtale?

  • Tess Enge Bermond

Min søster gjorde meg idag oppmerksom på en sak i Bladet Vesterålen, om en somalisk familie som skal sendes hjem etter at dere har overvåket Facebookprofilen til kvinnen i familien. Jeg skal kanskje være forsiktig med å bruke benevnelsen søster her, fordi vi faktisk ikke er biologiske søstre. Vi er del av samme familie fordi våre foreldre har giftet seg. Jeg vet ikke hvordan dere stiller dere til bruken av benevnelsen søster i denne forbindelse. Om det er akseptert eller ei, mener jeg. Jeg får visst være forsiktig med hva jeg skriver på facebook, eller kanskje er det ikke så nøye nå som katta er ute av sekken i alle fall? Nok om det.

Utvises etter FB-kommentarer Da jeg leste om saken fikk jeg en liten idé. Jeg er en av mange nordmenn og –kvinner, som har flyttet fra Norge. Ja, dere leste riktig. Det er noen av oss, født og oppvokst i Norge, som faktisk forlater landet helt frivillig.

Siden jeg ikke bor i Norge, og heller ikke får barnetrygd fra NAV for mine to barn, så tenkte jeg at familien Bushro-Barre kunne ta min plass i Norge. De får barnetrygd for sine to barn, mens jeg ikke får for mine to (siden de bor i det store Utlandet).

Bushro og Abdinasir jobber og betaler skatt i Norge, mens jeg ikke gjør det. Sånn sett taper ikke landet på at jeg har flyttet ut. Faktisk har dere fått to skattebetalere i bytte mot en! To for en pleier å være et godt salgstriks i butikken. Om noen år, når barna deres er voksne og jobber og betaler skatt, har dere faktisk fått fire skattebetalere for en!

Ikke nok med det. Familien har slått seg ned på Stokmarknes. Det kaller jeg utkant-Norge. Og utkant-Norge trues, som vi vet, av fraflytting. Her har dere en familie på fire, som gjerne vil bli og medvirke til et levende lokalsamfunn! Bushro vil gjerne jobbe i barnehage eller som lærer, og der trengs det folk har jeg hørt. Norsk snakker de også. Snakk om godt pakke-tilbud!

Men det er mer. Bushro er et forbilde for andre somaliere i Hadsel. Når jeg leser det, så tenker jeg at hun er en person som trekker andre med seg i positiv retning. Oppmuntrer dem til å lære seg språket og komme seg ut i arbeid.

Grethe Skagen Danielsen i flyktningetjenesten, som har fulgt henne siden hun kom til Hadsel sier «En mer vellykket integrering veit ikke jeg om. Denne familien er skattebetalere og en ressurs for Hadsel. De er kjempeflotte folk som vil stå på».

Hva mer forventer dere egentlig av folk som kommer til Norge? Så hva sier dere? Har vi en avtale?