annonse

Bladet Vesterålen mener | 30 års kvalkikking

Juni00012
Juni00012: Hvalsafari utfør Andenes (Foto: Jann A. Nilsen)

Hvalsafari på Andenes har bidratt til å gjøre Vesterålen kjent som reisemål for større publikumsgrupper, og man har inspirert flere andre bedrifter underveis, skriver Bladet Vesterålen i dagens lederartikkel.

  • Bladet Vesterålen

Denne sommeren feirer Hvalsafari AS på Andenes 30 år. Selskapet oppgir selv at det har tatt med 357.000 gjester ut på eggakanten for å gi dem sterke møter med de overveldende sjøpattedyrene som beiter her ute. Det blir selvsagt markert, og man planlegger både gateparade, skattejakt og kake.

Tilbudet om å komme ut i båt for å se kval på nært hold har hatt uvurderlig betydning både for Andenes og Andøy, og for Vesterålen i det hele tatt. Kvalsafari-opplevelsen blir gjerne omtalt som en spydspiss for reiselivet i hele regionen. Selv om et anselig antall mennesker har vært med ut gjennom årene, er det likevel ikke masseturisme man driver. Det har vært et kvalitetstilbud i en dertil hørende prisklasse, og Hvalsafari AS gir også de besøkende et opplevelsessenter med kunnskapsformidling som del av pakken.

Likevel har man bidratt til å gjøre Vesterålen kjent som reisemål for større publikumsgrupper, og man har inspirert flere andre bedrifter underveis, og vi har fått ikke bare kvalkikking, men også selsafari og sjøfuglsafari. Alt handler om å bringe folk inn på dyrelivet – og fortrinnsvis med respekt for det man får se. Den direkte kontakten med naturen er egnet til å skape langt mer ekte engasjement for fauna og miljø for øvrig enn de møtene man får gjennom en skjerm. Og den som for første gang har kjent sjøgangen på dekk av kvalsafaribåtene, kan også få en ny respekt for dem som har sitt levebrød på havet.

Jubileet til Hvalsafari AS faller sammen med et forslag om fra Fiskeridirektoratet om nye regler for kvalsafariskuter. De kan få forbud mot å gå nærmere fiskefartøy enn 0,2 nautiske mil, eller rundt 370 meter. Forslaget innebærer også et generelt forbud mot å drive kvalsafari på en måte som fortrenger dyrene fra sine naturlige områder. Kvalsafari-gründer Geir Maan anser forslagene som uproblematisk etter 30 års drift side om side med lokale fiskere – og kval.

Han mener det er naturlig å ivareta kvalene med regler som ivaretar dyrevelferden og understreker at seriøse aktører ikke har noe å være urolig for, dersom reglene blir innført.

Det har forekommet ubetenksom oppførsel fra kvalsafariaktører ulike steder, både i forhold til fiskefartøy og til dyrene selv. Men gjennom 30 år har Hvalsafari AS på Andenes vist at dialog og hensyn gir et langsiktig grunnlag for gode opplevelser og god drift.

Gratulerer med jubileet!

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse