annonse

Bladet Vesterålen mener | Å kutte svinger

Fagerlundveien på Sortland: Det lukter ikke godt av Fagerlundveien. (Foto: )

  • Dagens Lederartikkel

Sortland kommune har drevet veibygging – først uten å ha penger bevilget, og har med det gitt fordeler til private aktører uten å sikre at man fikk noe tilbake.

Det dreier seg om at kommunen brukte mange millioner kroner på å bygge ut Fagerlundveien i 2015. Arbeidene var da kostnadsberegnet til 35 millioner kroner. Veien går parallellt med Sørmoveien sør for Blåbyhallen, og mellom de to veiene ligger det bare dyp myr. Utbygginga var delt i to traseer, og bare den ene var finansiert. Prosjektet stoppet opp fordi man måtte gjøre arbeider med vann og avløp, og så startet man opp på den andre traseen uten finansiering eller vedtak. Det har daværende rådmann og teknisk sjef, som kjørte saka gjennom, beklaget.

Veien ble dessuten bygd uten utbyggingsavtale med private grunneiere, til tross for at kommunen visste de ville nyte godt av den. Nå håper man at de av sitt gode hjerte skal betale kommunen noe likevel, for at man skal få noe igjen av de offentlige kronene som er investert her. Kommunen understreker selv at det i så fall vil være frivillig for grunneierne. Som en kommunal saksbehandler sier til Bladet Vesterålen: Kommunen har ikke noe rettslig grunnlag for å kreve betaling, siden det aldri ble inngått noen refusjonsavtale eller utbyggingsavtale.

I beste fall kan man håpe at de aktuelle grunneierne føler en moralsk forpliktelse til å bidra. Men i sum kan man allerede før forhandlingene er over, slå fast at Sortland kommune har kastet penger ut av vinduet.

Det er lett å forstå at ingen har lyst til å betale frivillig. Det er desto vanskeligere å forstå at det er mulig for en kommune å gjøre noe slikt uten etterspill. Ingen har stått til ansvar for det som skjedde, annet enn at tidligere rådmann og tidligere teknisk sjef i sin tid beklaget deler av forholdene. I dag er de ansvarlige for miséren ute av organisasjonen, og det er lite å gjøre annet enn å se hva som kan rakes ut av glørne.

Offentlig forvaltning har et ansvar for å forvalte fellesskapets penger på en fornuftig måte, gjennom beslutninger som hviler på et gjennomarbeidet grunnlag – og tas av den instansen som har myndighet til det. Det er gode grunner for at man har krav om ordentlig saksgang, og at administrasjonen har grenser for hva den kan gjøre på egenhånd.

Fagerlundveien gikk ikke etter boka. Prisen må betales av innbyggerne, som kunne hatt helt andre idéer om hva de ville bruke et tosifret millionbeløp på.

Det lukter ikke godt. Det beste kommunen og innbyggerne kan håpe på, er at nå at grunneierne velger å forbarme seg i det minste litt over Sortland kommune – og at hele organisasjonen har lært at man ikke skal kutte svinger.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse