annonse

Bladet Vesterålen mener | Å vite hva man er med på

Også første gangen
Også første gangen: Arctic Race gikk gjennom Vesterålen også da rittet var arrangert for første gang. (Foto: Svein Rist)

  • Bladet Vesterålen

Diskusjonen gikk høyt i Lødingen formannskap sist uke, da temaet var hva kommunen skal bruke av ressurser for å legge til rette for sykkelrittet Arctic Race of Norway, som kommer rullende til Vesterålen i august. Rådmannen innstilte på å bruke 250.000 kroner og omtrent 20 prosent stillingsressurs for å forberede sykkelritt og folkefest – i samme møte som politikerne fikk beskrevet en økonomisk krise der de må spare inn ti millioner kroner allerede i år. Et tvilende formannskap sendte rådmannens anbefaling videre til kommunestyret.

Det kan komme lignende diskusjoner i flere kommuner. I tillegg til Lødingen er også Sortland, Øksnes og Hadsel vertskommuner for sykkelrittet. I Hadsel har det vært reist enkelte spørsmål rundt prosessen med asfaltering av veien opp til Storheia, som kan bli selve sluttetappen. Spørsmålene kan bli flere.

Sist sykkelrittet gjestet Vesterålen var det en kontinuerlig folkefest fra sted til sted og langs veien. Både TV-bildene og bare det å være tilstede skapte stolthet og festlige og gode minner for mange vesterålinger – kanskje også for utenforstående. Samtidig kan det synes som man veit lite om de konkrete effektene av å ha hatt sykkelrittet på besøk. Hva fikk reiseliv, handel og annet næringsliv ut av festen? Ga det økt omsetning, vekst i antall tilreisende i etterkant, eller endog tilflytting?

Det er god grunn for kommunene til å tenke grundig over hva de ønsker å ha igjen for å være vertskap for sykkelrittet og ta aktive beslutninger om det. Så kan de deretter vurdere hva som nødvendigvis skal brukes av penger som følge av en slik beslutning.

Kommunene bør ikke la noen kaste blår i øynene på seg, heller ikke ved utsikten til et arrangement som skal direktesendes til en rekke land. Samtidig kan det ligge store muligheter i det samme, dersom man tenker målrettet, tar aktivt stilling til hva man ønsker å få ut av det og handler deretter. Slik sett behøver man ikke behandle bevilgninger til avviklingen av Arctic Race of Norway veldig annerledes enn en søknad til næringsfondet, utvikling av næringsarealer, eller for den saks skyld en skoleplan.

Ikke alle effekter av en fest kan kalkuleres og limes inn i et regneark. Kreativiteten og dugnaden som ble lagt for dagen, den spontane jubelen, malte sykler, utkledning og flaggpryd skapte gode minner, begeistring og entusiasme som har egenverdi, helt uavhengig av økonomisk resultat.

Samtidig er det noen ganger riktig å tenke seg om for å ha et bevisst forhold til hva man ønsker å få ut av å engasjere seg, og hvordan man skal få det til. Kanskje vil konklusjonen være at de gode minnene og stoltheten i seg selv er verd en kommunal bevilgning. Men det er greit å vite hva man gjør.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse