annonse

Bladet Vesterålen mener | Hvem sitt strømnett?

Først opp, så litt ned
Først opp, så litt ned: Vesterålskraft investerer i bedre linjer, men har likevel valgt å sette ned nettleia igjen. (Foto: Tone Marit Sørensen)

Selv om små nettselskap har den laveste leia i landet, vil energiministeren slå dem sammen for at det skal bli billigere.

  • Bladet Vesterålen

Dersom flere av landets drøyt 100 nettselskaper slås sammen, vil det trolig føre til lavere nettleie og mindre strømregninger, mener energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp), tidligere ordfører i Hadsel og generalforsamling for det lokalt eide Trollfjord Kraft. NVE har beregnet at strømkundene vil kunne spare mer enn 2,6 milliarder kroner i året, beregnet fra år 2025.

Det er verd å merke seg at omsorgen for forbrukernes nettleie nå kommer fra ei regjering som har økt el-avgifta med 40 prosent siden 2013, ifølge interesseorganisasjonen for små nettselskap, DistriktsEnergi.

Freiberg mener, med støtte fra NVE, at sammenslåinger også vil bedre forsyningssikkerheten. Det er andre toner enn den nåværende statsråden uttrykte som eier i Trollfjord-konsernet. Der var det lokale eierskapet sentralt, også om selskapet ikke er blant de store i bransjen.

Som energiminister ser det ut til at den tidligere ordføreren står for ei sentraliserende linje og den sedvanlige Oslo-orienterte trua på at alt blir bedre hvis det bare blir større. Slik er den ene offentlige virksomheten etter den andre blitt omstrukturert gjennom de siste tiårene, og nå ser det altså ut at turen holder på å komme til nettselskapene som er lokalt eid.

Paradokset er, slik aktører i kraftbransjen selv påpeker, at argumentasjonen om at stort er bra, uten videre er riktig. Organisasjonen Distrikts-Energi påpekte i februar at små nettselskap har de laveste nettleieprisene og tar de første fire plassene på lista over Norges billigste nettselskaper. Blant de ti nettselskapene med lavest nettleie er hele sju små nettselskap.

I Freibergs hjemkommune Hadsel har Trollfjord-konsernet gjort mye for lokal utvikling på måter som man neppe kan regne med at aktører med mindre lokal foranking ville vært interessert i. Det gjelder først og fremst utbyggingen av bredband i hele kommunen, men også tung satsing på forsyningssikkerhet i strømnettet. Det samme kan man si om de andre lokalt eide kraft- og nettselskapene i regionen.

Det er klart at det koster å sørge for god og sikker strømforsyning, ikke minst i områder der det er vanskelig topografi og relativt langt mellom kundene. Likevel viser statistikken at det ikke er sammenheng mellom størrelse og pris på nettleien. Da er det besynderlig å se den sentrale iveren etter fusjoner.

Det vil være interessant å se hva statsråden selv gjør for å bidra til utjevning av tariffer mellom de ulike regionene i Norge, slik den nye regjeringsplattformen legger opp til.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse