annonse

Bladet Vesterålen mener | Lytt til forsvars-opprørerne, Erna!

3007ioErna.jpg
Statsminister Erna Solberg. (Foto: Idar Ovesen)

  • Bladet Vesterålen

Nato la torsdag frem en oversikt over hvor mye medlemslandene bruker på forsvar. I rapporten kommer det fram at Norge brukte 1,62 prosent av brutto nasjonalprodukt på forsvar i 2018. Det er det samme som Norge brukte året før.

USA alene sto for nesten 70 prosent av totalen i fjor. Det har vært en viktig kampsak for amerikanerne å få de andre medlemslandene til å trekke en større del av lasset i alliansen. Få har bedre forutsetninger til å gjøre det enn Norge, men viljen synes ikke å være til stede.

Fem år etter at Nato-landene enstemmig vedtok to-prosentmålet, har Solberg-regjeringen fortsatt ikke levert en plan for å nå målet innen det uttalte målet, i 2024. Et flertall av de 29 medlemslandene har bekreftet at de enten har nådd eller vil nå det felles målet, men Norge er altså ikke blant dem.

Sterke krefter i Høyre jobber på spreng med å overbevise statsminister Erna Solberg om at Norge nå må forplikte seg til at Norge når Nato-målet for forsvarsbudsjettet. Viken Høyre, som består av de gamle fylkeslagene Østfold, Buskerud og Akershus, vil ha den største delegasjonen når Høyre benker seg til landsmøte på Gardermoen i helga. De vil fremme forslag til en uttalelse om utenriks- og forsvarspolitikk som landsmøtet skal behandle, der det heter at «Høyre vil øke forsvarsbudsjettet og ytterligere bevege Norge i retning av toprosentmålet innen 2024».

Det synes derimot å være en ikke ubetydelig hindring på veien, nemlig statsministeren. Selv om Norge bruker absolutt alle økte inntekter de neste årene på forsvar, vil det ikke være mulig å nå Nato-målet på to prosent av brutto nasjonalprodukt innen 2024 uten å kutte andre utgifter, uttalte Erna Solberg denne uken. Mange tolker dette som et varselsskudd til forsvarsopprørere i eget parti.

Norge – av alle land – har råd til å bruke pengene som er nødvendig på forsvar. Dersom vi selv ikke strekker oss, og oppfyller våre forpliktelser, sender vi et svært uheldig signal. I lys av den forverrede sikkerhetspolitiske situasjonen, som både forsvarssjefen og forsvarsministeren har beskrevet, fremstår dette risikabelt.

Sikkerhet og trygghet er regjeringens viktigste oppgave. Erna Solberg har et enormt ansvar på sine skuldre. Hun bør lytte til forsvarsopprørerne i eget parti, ikke avfeie dem.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse