annonse

Bladet Vesterålen mener | Reform på villspor

Politi
Politi: Illustrasjon. (Foto: arkiv)

Politiet har fått mer penger og folk – og får stadig mindre ut av dem, heter det i dagens lederartikkel.

  • Bladet Vesterålen

Siden 2013 har politiets driftsbudsjett økt med nesten 50 prosent, og det er ansatt 1.900 flere politifolk i Norge. Men foreløpig har Vesterålen sett lite til storsatsingen. Kanskje har det ikke så mye bety, heller.

Til tross for at det sprøytes mer penger inn, blir resultatene svakere. Noe fundamentalt ser ut til å være galt, og det ser ikke ut som noen ansvarlige er i stand til å begripe det særlig godt.

Aftenposten oppsummerer paradokset i en artikkel som forteller at responstida har økt, og at en analyse politiet selv har utarbeidet slår fast at «politiets evne til å håndtere straffesakene er svekket» fra 2013 til 2017. I januar opplyste NRK at det var opptil tre måneders ventetid for å anmelde voldtekt i Oslo. Sist høst hadde Øst politidistrikt over tusen saker som lå og ventet på å behandles. Over store deler av landet er det lang passkø, og likevel skal passkontorene sentraliseres enda mer – i nærpolitiereformens navn.

Her i Vesterålen har ruskriminalitet hatt sterkt søkelys i vinter. Det er tilsynelatende stor avstand i virkelighetsbeskrivelsene fra politiet til andre som er tett på problemene, enten det er folk i brukermiljøer, foreldre og ansatte i andre sektorer. Det er et faktum at Vesterålen lenge har vært uten narkohund, og det er kommet fram påstander om at kriminelle innenfor narkotika får holde nokså uforstyrret på.

Noe positivt skjer. Politi-inspektøren i Vesterålen, Per Erik Hagen, fortalte tidligere i vinter om hvordan flere saker behandles ferdig i politibilen som et rullende kontor, på åstedet. Lokalt har vi også sett et stort narkotikabeslag i Lofoten i februar, og at Vesterålen tingrett har domfelt en mann som har vært omtalt som hovedkilden til narkotika inn til Vesterålen. Gode samarbeidsordninger mellom politiet og kommunene i Vesterålen er også bra.

Det er også klart at mye moderne kriminalitet er krevende å etterforske, enten det dreier seg om digitale overgrep eller organisert kriminalitet som krysser grenser.

Likevel står man igjen med det store bildet: Politiet har fått mer penger og folk – og får stadig mindre ut av dem.

Politireformen skulle blant annet gi et mer tilgjengelig politi med god lokal forankring og større kapasitet. Så langt forteller resultatene det motsatte.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse