annonse

Bladet Vesterålen mener | Tar utfordringa på Flesnes

Boligbygging
Boligbygging: Boligbygging. (Illustrasjonsfoto) (Foto: Inger Merete Elven)

– Flesnes er ei bygd som lett kunne ha blitt en utkant unge ikke ville flyttet til. Men slik dagens innbyggere står på – og viser stolhet og kjærlighet til sin heimplass – er det alene den beste reklamen bygda kan få. Her legges det inn en enorm innsats for å holde liv i bygda.

  • Leder

Det var nok ikke vanskelig å stille seg bak boligprosjektet som kommunestyret i Kvæfjord fikk presentert denne uka. Ressursgruppa som jobber for å realisere nye boliger på Einhågen på Flesnes har gjort et stort arbeid allerede. Saltdalshytter har prosjektert fire bolighus, to utleieleiligheter og tre spesielt tilrettelagte hus på tomtene som er stilt til disposisjon. Her tar man høyde for at alle skal kunne bosette seg i bygda, og at boligene skal være tilpasset dem når de kommer.

Når det kommer til utvikling av bygder er ofte bøygen at det ikke finnes boliger til eventuelle innflyttere. For unge folk som står midt i ny jobb og små unger er det kanskje heller ikke så forlokkende å gå igang med oppussing av gamle hus fra 1950- og 1960-tallet, som det finnes mange av rundt om på bygdene.

Her har ressursgruppa fått Husbanken, lokalt næringsliv, kommunalt eiendomsselskap og lokal bank med på et prosjekt hvor hovedutfordringa med ny tilflytting langt på vei løses. Motivasjonen er å berge skole og barnehage i bygda. Som både ressursgruppa og politikere påpeker er ikke arbeidsplassene noe problem.

Når Husbanken har involvert seg i prosjektet, vil det også bli mulig for unge etablerere å få til ei god ordning med lån til kjøp av boligen.

I stedet for å rette ansvaret mot kommunen og øvrige myndigheter, har bygdefolket selv tatt ansvar og gjort klart for boligbygging. Det er det mange som kan ta lærdom av.

Som det også ble påpekt står ikke prosjektet uten utfordringer. Den rasutsatte strekninga i Pøyla og lavere passasjertall på fergesambandet Refsnes-Flesnes er noen av utfordringene som bygda står overfor. Likevel er det liten tvil om at Flesnes fremstår som ei bygd som er framoverlent, og som tar utfordringene på alvor.

Flesnes er ei bygd som lett kunne ha blitt en utkant unge ikke ville flyttet til. Men slik dagens innbyggere står på – og viser stolhet og kjærlighet til sin heimplass – er det alene den beste reklamen bygda kan få. Her legges det inn en enorm innsats for å holde liv i bygda.

Vi har flere steder i Vesterålen hvor innbyggernes innsats har forbløffet. Ståpåviljen som innbyggerne på Bleik har vist i både oppslutning om butikk og idrettslag på, måten bøfjerdingene på rekordtid fikk bygd seg kulturhus på og eidsfjerdingenes bygging av barnehagebygg, står igjen som eksempel til etterfølgelse. Blir boligprosjektet på Flesnes realisert, får vi et tilsvarende eksempel som vil huskes. Planlegginga er uansett verdt å merke seg – slikt er ikke daglig kost i dagens samfunn.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse