annonse

Dagan alle digger

Pågående festival
Pågående festival: Sommer-Melbu. (Foto: Idar Ovesen)

  • Bladet Vesterålen

Det er sommertid – og endelig noe som minner om sommervær – og det går nå slag i slag med arrangementer, festivaler og ulike varianter av -dagan. I tur og orden avvikles Nordmeladagan, Bleiksdagan, Reginedagan, Sommer-Melbu, Sjøslaget på Hennes, Risøyhamndagan og mange, mange flere.

Disse ulike festivalene har ulike mål og ulikt innhold. Der Bø løfter fram bygdas store forfatter, Regine Normann, og hennes eventyr og bøkene hun har skrevet, har Sommer-Melbu en annen historie og et annet perspektiv på sin markering. Likevel har «dagan» mye til felles, enten de arrangeres på Hennes, i Bø eller på Bleik.

Festivalene er viktige for bygda og stedet der de arrangeres. Det er arenaen der bygda får vist fram seg selv, og der dugnadsånden får fritt utløp. På denne måten virker festivalene samlende for bygdas innbyggere, som også får vist seg fram og får gjort noe i fellesskap. Og som regel er det å stå bak et slikt arrangement ei lett blanding av slit og moro.

Og det er gjerne til «dagan» at utflytterne også kommer heim. Det er et felles samlingspunkt for tilfeldig forbipasserende, bygdas eget folk og de som på et tidspunkt forlot. Det knyttes nye, og friskes opp i gamle forbindelser. På det mellommenneskelige plan fungerer den lokale festivalen dermed også som en arena både for å bli oppdatert på hva som har skjedd siden sist, og for å få gjenfortalt historier fra gammelt av.

Noen hevder at det er bøfjerdinger overalt i verden. Og det stemmer. Men det er ikke bare bøfjerdinger som er overalt. Bygdene våre har opplevd både innflytting og tilflytting gjennom årenes løp. På «dagan» benyttes gjerne anledninga til å trekke fram de som har markert seg på et eller annet vis, enten lokalt eller andre steder. Melbu har lenge trukket veksler på disse, og løftet dem fram i lyset gjennom Nordland Akademi eller på Sommer-Melbu.

Men også de lokale ildsjelene blir løftet fram – de som yter en ekstra innsats for bygda og tettstedet – blir holdt fram som eksempel til etterfølgelse med tildeling av ulike priser. Det er inspirerende, sikkert både for dem som løftes fram og for andre.

Festivalene byr på et mangfold av opplevelser, for små og store. De er attraktive for turistene og skaper liv og rørelse nesten gjennom hele sommeren. Og har ikke minst verdi for bygdas innbyggere. For gjennom felles mål og felles dugnadsarbeid bidrar festivalene til å skape et samhold bygdene ville vært fattigere uten. Derfor hilser vi festivalsommeren like velkommen hvert eneste år. Vel blåst, til de som er ferdige. Og lykke til til dagan som står for tur!

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse