annonse

En ny vending

Oljeplattform
Oljeplattform: Oljeplattform, Statfjord A. (Foto: KV Ålesund)

  • Bladet Vesterålen

Leder i Nordland Arbeiderparti, Bjørnar Skjæran, vil at fylkespartiet skal legge bort krav om konsekvensutredning av områdene utenfor Vesterålen og Lofoten for petroleumsvirksomhet. Han erkjenner at kravet er splittende og utfordrer fylkespartiet til å ta saka opp til ny vurdering på årsmøtet i høst, selv om det bare er et år siden det behandlet saka sist.

Her i vårt distrikt har Sortland Ap sagt nei til konsekvensutredning, og nå er totalt ni av 11 partilag i Vesterålen og Lofoten mot konsekvensutredning. Bodø Ap har også nå sagt nei til konsekvensutredning.

Arbeiderpartiets landsmøte gjorde et kompromiss i fjor, da det sa ja til konsekvensutredning av områder sør for Lofoten, mens man ville vente på mer kunnskap før man tok stilling til Vesterålen og deler av Lofoten. Samtidig gikk landsmøtet inn for å verne Vestfjorden og områdene nærmest land.

Men det markante stemningsskiftet i Nordland rokker ved landsmøte-kompromisset, og partileder Jonas Gahr Støre er åpen for ny debatt om saka. Dermed kan den mangeårige diskusjonen om konsekvensutredning og petroleumsvirksomhet ta en ny vending som legger hele spørsmålet dødt.

Lederen for Nordland Ap argumenterer med at man bør fokusere på krav til utvikling av industri og annet næringsliv som ikke splitter, men samler. Kampen om sokkelen utenfor Vesterålen, Lofoten og Senja har kostet krefter og energi gjennom mange år. Det vil kunne bli konstruktivt hvis man kan frigjøre ressurser til å tenke sammen om utvikling av fiskeri, reiseliv og annen industri framfor å kjempe en ørkesløs oljekamp.

Utviklingen viser allerede at den folkelige motstanden mot oljeindustrien har båret frukt, uansett utfall av de videre prosessene i Arbeiderpartiet. Det er en seier for grasrotdemokratiet, og også for etablerte politiske miljøers evne til å fange opp signaler fra samfunnet rundt.

Samtidig sier Oljedirektoratets offisielle tall at det kan finnes 202 millioner kubikkmeter oljeekvivalenter i de aktuelle områdene. Oljeindustrien, som har spilt en avgjørende rolle for norsk velstandsutvikling, er sulten på nye områder etter hvert som gamle tømmes for verdier. Et mulig nytt vedtak i Ap vil heller ikke være hugget i stein for all framtid. Derfor er det all grunn for tilhengerne av oljefrie områder til å holde guarden oppe, både gjennom en mulig ny debatt i Arbeiderpartiet og etterpå.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse