annonse

En skadeskutt ørn

Arbeiderpartiet
Arbeiderpartiet: Ap-logo. (Foto: )

  • Leder

Arbeiderpartiet mistet to av fire mandater i Nordland under stortingsvalget mandag. To Ap-representanter fra Nordland er det laveste noen sinne i etterkrigstida, og etter fire år i opposisjon er tilbakegangen, som også inntraff i Nordland, bemerkelsesverdig.

Partiet er fortsatt det største, men det som i sin tid ble omtalt av statsviteren Jens Arup Seip som «ørnen blant partiene», svever ikke lenger i et eget luftlag over de andre. Tiden vil vise om ørnen vil komme på vingene igjen, eller om fallet er varig. Det er lenge siden velgerne holdt seg trofast til ett parti gjennom tykt og tynt.

Mens Arbeiderpartiet har falt, har velgerne i Nordland gitt sin særskilte tillit til Senterpartiet. Den gamle skillelinja mellom sentrum og periferi er høyst levende, og det må være klart at de som har hevdet å ikke se noe distriktsopprør det siste året, må ha knepet øynene hardt igjen. Det kan synes som skillelinja har gått midt mellom to av de rødgrønne samarbeidspartiene. Selv om Arbeiderpartiet har markert sin motstand mot kommunereformen og annen sentraliseringspolitikk – og omsider også kommet etter hva angår Andøya flystasjon, kan det virke som man ikke har stått fram med en troverdighet som har matchet Senterpartiets.

Selv flakkende velgere har et minne.

Selv flakkende velgere har et minne. Og det skal ikke mye til for å huske Aps tidligere holdning til kommunesammenslåing, det halvhjertede forsøket på å stramme inn trålerpliktene – og forliket om Forsvarets langtidsplan. For ikke å snakke om et kompromiss om konsekvensutredning utenfor Vesterålen, Lofoten og Senja, som knapt noen utenfor partiet har funnet spiselig.

Når folk har hatt valget mellom flere parti med distriktsprofil, må man regne med at mange falt ned på det de fant mest troverdig – enten det var fortjent eller ikke.

Det kan oppleves urettferdig å oppleve en halvering i antall representanter når oppslutningen tross alt ikke falt med mer enn firedel. Men slik er valgsystemet. Forrige gang var man heldig og fikk akkurat inn den fjerde. Denne gangen var man uheldig og mistet akkurat den tredje. Dermed ble utslaget så stort som det kunne bli, og valgresultatet skrev dermed etterkrigshistorie.

Nå kan Arbeiderpartiet i Nordland lite annet gjøre enn å vise at det står ved sine ord og løfter, og arbeide langsiktig mot neste milepæl.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.annonse

annonse

annonse