annonse

Fortsatt tillit, men begrenset handlingsrom

3007ioErna.jpg
Statsminister Erna Solberg. (Foto: Idar Ovesen)

  • Leder

Regjeringa av Høyre og Fremskrittspartiet fortsetter. Til tross for at både de to regjeringspartiene Høyre og Frp, og samarbeidspartiene KrF og Venstre gikk tilbake, har de til sammen flertall for fire nye år.

Senterpartiets overveldende framgang i valget ga ikke mandater nok, etter at Arbeiderpartiet gjorde et særs svakt valg. Dermed lever dagens regjering videre, og Erna Solberg kan bli den første statsministeren fra Høyre til å tangere Kåre Willochs tid som regjeringssjef.

Nå skal de fire partiene snakke sammen om veien videre. Men regjeringa Solberg vil neppe få noen enkel tilværelse. Kristelig Folkeparti og tildels Venstre har gjort det klart at de ikke vil være støtteparti for ei regjering som inkluderer Frp de neste fire årene. Med et svakere grunnlag i Stortinget vil statsminister Erna Solberg og hennes råd få en enda mer krevende oppgave når de skal søke flertall fra sak til sak. I utgangspunktet burde man kunne regne med at regjeringa vil være kompromissvillig overfor de to partiene som har støttet den til nå. Men også de er svekket, og regjeringa vil kunne risikere at alle slåss enda hardere for sine hjertesaker.

Med et svakere grunnlag i Stortinget vil statsminister Erna Solberg og hennes råd få en enda mer krevende oppgave når de skal søke flertall fra sak til sak.

Dersom Solberg går videre uten en avtale med KrF og Venstre, vil hun kunne tenkes å søke samarbeid med Arbeiderpartiet i store, tunge saker framover – slik regjeringspartiene gjorde i Forsvarets langtidsplan i fjor høst. Dersom de skulle ønske det, har de sammen flertall for konsekvensutredning av petroleumsaktivitet utenfor Vesterålen, Lofoten og Senja, uten at de mindre partiene da kan hindre det. Slike mulige veivalg vil stadig kunne binde KrF og Venstre til regjeringa dersom de skal kunne hindre det.

Dersom alle parti holder seg til det de har signalisert, vil det være flertall i Stortinget for den nye gjennomgangen av grunnlaget for å legge ned Andøya flystasjon, som blant andre Arbeiderpartiet nylig har uttrykt at de ønsker. Det er per i dag bare de to regjeringspartiene som står fast på Andøya-vedtaket, og man må forvente at de andre følger opp sine løfter i løpet av høsten.

Det kan også bli vanskelig for regjeringa å få sin vilje i de store fiskeripolitiske sakene som vil komme på dagsordenen i neste stortingsperiode, som ressursrente, videre strukturering i flåten, kvotesystem, trålerplikter og eiendomsrett til kvotene. Her kan de bli ståene aleine mot en felles front av sentrumspartiene og venstresida.

Regjeringa har fått ny tillit, men et begrenset handlingsrom.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.annonse

annonse

annonse