annonse

KrFs vanskelige veivalg

Dilemma
Dilemma: Knut Arild Hareide (Foto: Hilde Jørgensen)

  • Bladet Vesterålen

Denne høsten tar KrF et veivalg som kan komme til å forandre tyngdepunktet mellom blokkene i norsk politikk i lang tid framover. For to uker siden fortalte Knut Arild Hareide ledelsen i partiet at han ønsker å danne regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. I ettertid har diskusjonene rast, både internt i partiet og blant KrFs velgere.

Det er vanskelig å forutse hva partiet vil falle ned på når det holder ekstraordinært landsmøte 2. november. At det blir hete diskusjoner synes derimot åpenbart. Hareides ønske om å felle den sittende regjeringen går nemlig stikk i strid med partiets to nestledere. Både Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad har offentlig tatt avstand fra partilederens venstresving. Kristelig Folkepartis Ungdom har dessuten rådet moderpartiet til å gå inn i den sittende regjeringen, sjøl om det også der er delte meninger.

Grasrota i KrF synes å være delt i regjeringsspørsmålet. Men få mener – i alle fall utad – at Hareide må trekke seg. Men dette vil med stor sannsynlighet bli tema når partiet skal lande. Det er vanskelig å se for seg Hareide fortsette om ikke partiet følger rådet hans.

At noe må gjøres er hevet over enhver tvil. I fjor noterte KrF sin dårligste oppslutning noensinne i et stortingsvalg. Meningsmålingene det seneste året har vært dyster lesning. Å være støtteparti for dagens regjering har kostet – ifølge Hareide mer enn det har smakt. Det er en ærlig erkjennelse av en leder som med talen til egen ledelse viste at han er innstilt på å snu situasjonen.

Det er som nevnt uklart om han får det ekstraordinære landsmøtet med på reisen mot venstre i norsk politikk. Og skulle han få det, så blir det neppe en dans på roser.

Hareide understreket i talen sin at KrF søker regjeringsmakt med Ap og Sp – uten SV. Den parlamentariske situasjonen på Stortinget medfører derimot at det ikke blir et nytt flertall for å felle Erna Solberg uten Audun Lysbakken. Nå har Hareide tegnet et mer nyansert bilde av regjeringsdeltakelse sammen med SV i etterkant av talen, men framfor noe illustrerer dette at det er skjær i sjøen også om man styrer mot venstre i norsk politikk.

Uansett gjør KrF rett i å søke regjeringsmakt. På oktobermålingen fra Opinion kan partiet juble for 5 prosents oppslutning. Partiet har hatt framgang på de aller fleste meningsmålingene etter at Hareide ga sitt råd. Samtidig har partiet fått over 1.500 nye medlemmer de seneste ukene. Det er, om ikke annet, et tegn på at KrF engasjerer igjen.

Tiden vil vise om partiet følger sin leder, eller om det ekstraordinære landsmøtet heller velger å svelge kamelen, kalt Frp. Det verste partiet kan gjøre, er å vandre videre langs dagens blindvei. Det kan fort vise seg å være begynnelsen på slutten for KrF i rikspolitikken.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse