annonse

Mener de alvor denne gang?

Ny regjering
Ny regjering: Erna Solberg har endelig lyktes i å danne ei borgerlig flertallsregjering. (Foto: Inger Merete Elven)

  • Bladet Vesterålen

Norge får den første ikke-sosialistiske flertallsregjeringa siden 1985. Det ble klart torsdag kveld, etter at landsmøtene til Høyre, Frp, Venstre og KrF sa ja til den fremforhandlede regjeringsplattformen.

KrF fikk som ventet ikke gjennomslag for endringer i abortlovens paragraf 2c, men partiet har fått gjennomslag for å stoppe fosterreduksjon, såkalt «tvillingabort». Frp har blant annet fått gjennomslag for at flyktninger som reiser på ferie i heimlandet uten avtale med norske myndigheter «straffes» med en karantenetid. I tillegg har partiet forhandlet fram det Siv Jensen omtaler som en historisk satsing på samferdsel, samt mindre bompenger. I tillegg får partiet tilbake de to vinflaskene som KrF rappet fra dem før jul.

Venstre er på sin side tilfredse med mer ambisiøse klimamål, mens Høyre og statsminister Erna Solbergs største seier er at drømmen om ei flertallsregjering, som Solberg har båret på siden 2006, endelig blir realisert.

Hva gjelder Nord-Norge, er det også noen punkter som er verdt å merke seg. Det blir for eksempel ikke kjøp og salg av fiskekvoter for båter under 11 meter. I tillegg er oljeleting i Lofoten, Vesterålen og Senja nok en gang er satt på vent. Tvangssammenslåing av fylker blir ikke reversert.

Regjeringserklæringa har også et eget punkt der omstillingskommunen Andøy omtales. Der framgår det at den nye flertallsregjeringa vil «legge til rette for etterbruk av fasiliteter på Andøya flystasjon så raskt som mulig, gjennom en samhandlingsavtale som gir gode muligheter for både sivile aktører og eventuelt mottak av allierte styrker».

Det er positivt at Granavolden-erklæringa tilsynelatende tar Andøy-samfunnet på alvor. Men det er verdt å minne om at Jeløya-erklæringa for ett år siden, da Venstre gikk inn i Solberg-regjeringa, også nevnte Andøya. Den gang lovte partiene at det skulle foretas en oppdatert gjennomgang av grunnlaget for nedleggelsen av Andøya flystasjon og etableringen på Evenes, basert på den på eksterne kvalitetssikringen av konseptvalgutredningen av Evenes flystasjon. Dette framsto utover våren og sommeren som det mange fryktet, nemlig tomme ord.

Det er å håpe at regjeringa mener alvor denne gang. Frigjøring av arealene ved Andøya flystasjon, i tråd med stortingsvedtaket fra 2016, er svært viktig for Andøy kommunes evne til å lykkes med omstillinga. Selv om dagens sikkerhetspolitiske situasjon tilsier at det mest fornuftige vil være å skrote hele nedlegginga på Andenes, og satse videre på basen.

Solberg-regjeringa har lagt fram to statsbudsjetter etter vedtaket om å legge ned Andøya flystasjon. Torsdag kveld kom den andre regjeringserklæringa etter vedtaket. Fortsatt er den ekstraordinære innsatsen overfor Andøy-samfunnet, som Stortinget har pålagt regjeringa, i det blå. Regjeringserklæringa gir derimot håp om at 2019 blir året Erna Solberg tar ansvaret hun burde tatt for lenge siden. Hvis hun mener alvor denne gang, da.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse