annonse

Verdig alder, friske takter

Sortland
Sortland: Sortland Musikkforening er med for fullt. (Foto: Pressefoto)

Et sterkt og friskt amatørmusikermiljø er gull verd i en kulturkommune, skriver Bladet Vesterålen i dagens leder.

  • Bladet Vesterålen

Sortland musikkforening markerer sine første 125 år i år. Historiske dykk har antydet 1893 som det mest sannsynlige året for oppstarten, og da er det bare å feire. Lørdag ga en jubileumskonsert det slo gnister av, med høyt musikalsk nivå og stor variasjon.

Mange kan ikke tenke seg en nasjonaldag uten at musikkforeningen skaper musikalsk feststemning. Men korpset har vært med på mye, langt ut over 17. mai-feiringer, ikke minst gjennom Åge Thomassens nesten 40 år som dirigent. Man har spilt for kongelige, dro på USA-tur til verdensutstillinga i Seattle i 1962, deltatt med bravur på musikkstevne i Nederland, og har arrangert Nordnorsk musikkstevne flere ganger, med så mange som 500 deltagende musikere.

Samtidig er det ingen grunn til ensidig å dvele ved fortida. Korpsmiljøet på Sortland har på alle måter framtida på sin side, med både et aspirantkorps og et juniorkorps der det gror godt i rekkene. Det vitner om et levende miljø med fornyelse og vitalitet.

Lørdag utnevnte man også seks æresmedlemmer – Ole Bernt Thomassen, Jan Einar Olsen, Halfdan Norum, Odd Roger Dahl, Ketil Vangen og Knut Hammer, som alle på hver sin måte har gitt store bidrag til musikkforeninga og et rikt musikkmiljø.

Det er vanskelig å overvurdere betydningen av musikkforeningen for Sortland som musikk- og kulturkommune. Korpset og enkeltmusikere har inspirert og vært stor drahjelp for det rike og varierte musikkmiljøet man har i dag.

Vekselvirkningene mellom kulturskolen, musikklinja på Sortland videregående skole og musikkforeningen har gjennom årene vært mange og store, og man har bidratt sterkt til å utvikle hverandre. Man kan gjerne snakke om et samspill i særklasse, i enhver forstand forstand av ordet.

Et sterkt og friskt amatørmusikermiljø er gull verd i en kulturkommune. Det er bredden som legger til rette for toppene. Samtidig holder et korps som musikkforeninga et musikalsk nivå som motiverer yngre amatører til å strekke seg litt ekstra.

Sortland musikkforening har hatt og har stadig en uvurderlig betydning for både kulturliv og for trivsel langt ut over det musikalske i kommunen. Når man kan feire sine første 125 år med så spreke takter som man gjorde lørdag, er det både med stolthet og forventning man kan se fram til fortsettelsen.

annonse