BLADET VESTERÅLEN MENER

Nei til havvind

Publisert 04.01.2013 kl 14:16 Oppdatert 04.01.2013 kl 14:16

Tips en venn på e-post:Norges vassdrags- og energidirektorat anbefaler ikke at at havvindparken utenfor Nordmela blir bygget ut i denne omgang.

Fiskere og andre har engasjert seg sterkt i saken, og påpekt mulige arealkonflikter med en slik park av vindmøller ute på havet.

Det er utarbeidet en rekke fagrapporter om utbygging av havvindparker, og både NVE, Kystverket og Fiskeridirektoratet har vært involvert. I tillegg har Oljedirektoratet og Direktoratet for Naturforvaltning vært involvert i saken, sammen med flere konsulentselskaper.

Konklusjonen fra NVE er altså at man ikke prioriterer åpning i havområdene utenfor Vesterålen. Bakgrunnen for NVEs nei er de samlede konsekvenser for arealbruks- og miljøinteresser.

For arealbruken er situasjonen nøyaktig lik for en havvindpark som for olje- og gassvirksomhet på sokkelen. Dermed er terskelen for å si ja til olje­virksomhet hevet etter NVEs vurdering av havvindprosjektene.

Når det kommer til miljøinteressene er det mange som mener at olje- og gassutvinning vil ha langt større konsekvenser enn en havvindpark. Dette gjelder både som følge av seismikkskyting og seinere under utvinning. Dersom det skulle oppstå en ulykke med stort oljeutslipp som resultat, er fagmiljøene enige om at konsekvensene vil være enorme i et så sårbart område som utenfor Vesterålen og Lofoten.

Vi tror imidlertid at kreftene som arbeider for olje- og gassutvinning er langt sterkere enn dem som arbeider for havvindprosjekter, slik at fiskere og oljemotstandere må nok belage seg på tøffere motstand i den kampen.

På forsiden nå


...

Brann i rekkehus

LØDINGEN: Alle beboere ble evakuert, men ingen kom til skade i et branntilløp på Lødingen natt til torsdag.

...

I kø for butikkaksjer

HADSEL: Folk på Innlandet vil ha butikk, og sto i kø for å tegne seg som aksjonærer onsdag kveld.

...

Strømmet til storband-kveld

SORTLAND: Det ble fullt hus og løping etter flere stoler da Vesterålen storband med gjester holdt konsert.

...

God jul fra kulturskolen

SORTLAND: Sortland kulturskole viste fram mangfoldet gjennom to juleforestillinger onsdag.