annonse

9. mai 2018: Dagen MPA ble flyttet fra Andøya

: Orionfly fra 333-skvadronen. (Foto: Mats Grimsæth/Forsvaret)
Kronikkforfatterne
Kronikkforfatterne: Arne Ivar Mikalsen, Ida Gudding Johnsen og Abid Raja. (Foto: )

9. mai begravde Anniken Huitfelt og Arbeiderpartiet håpet om å beholde Andøya som MPA-base. Da uttalte hun at Ap fremdeles står fast ved 2016-vedtaket om å nedlegge Andøya til fordel for Evenes. Venstre har fra første stund vært en forkjemper for å beholde Andøya Flystasjon, men nå må vi innse at den kampen er tapt. Ap rikker seg ikke.

  • Kronikk

Av Abid Q. Raja, Utenriks- og forsvarskomiteen og finanskomiteen på stortinget (V), Ida Gudding Johnsen, sentralstyremedlem (V), Arne Ivar Mikalsen, fylkestingsrepresentant og styremedlem, Nordland (V)

Venstre har gjort det vi kunne for å redde MPA-basen på Andøya. Vi har ment og mener fortsatt at en delt løsning med QRA på Evenes og MPA på Andøya hadde vært det beste. Det mente ikke Ap, Høyre og Frp. Saken var i utgangspunktet tapt når de tre vedtok Langtidsplanen for Forsvaret, men tvetydige signaler fra Ap i valgkampen gjorde at vi igjen øynet håp for en endring i høst. Derfor stilte vi oss bak et forslag som la opp til en vurdering av beslutningsgrunnlaget i saken om Andøya og Evenes. Vi håpet dette ville bevege flertallet.

Når Venstre forhandlet om regjeringsmakt på Jeløya var Andøya også et hett diskusjonstema. Den formuleringen vi fikk gjennomslag for var at «Basert på den pågående eksterne kvalitetssikringen av konseptvalgutredningen av Evenes flystasjon, foreta en oppdatert gjennomgang av grunnlaget for nedleggelsen av Andøya flystasjon og etableringen på Evenes.» Det betydde i klartekst at hvis den eksterne kvalitetssikringen tydet på noe annet, var veien åpen for en nyvurdering av beslutningen om å lokalisere MPA på Evenes. Den eksterne kvalitetssikringen bekreftet imidlertid rammene for Evenes. Mange av oss skulle ønske at den hadde satt Andøya opp mot Evenes, men så lenge Stortingsflertallet vil flytte MPA til Evenes var ikke det mulig å få til.

Nå har to representantforslag blitt behandlet på Stortinget. Ap har gjort det klart at de har «vendt hver stein» og står ved sin beslutning fra 2016. Når de sa dette ble det også klart at ingen av de to forslagene ville få flertall. Videre betyr det at enhver ytterligere vurdering av beslutningsgrunnlaget vil være fåfengt. Stortingsflertallet for Evenes holder.

Det er vondt å se at saker vi har holdt i lenge tapes. Men når det skjer så må vi være ærlige på det og se framover. Nå har vi i Venstre to oppgaver i denne saken. Først og fremst må vi sørge for at flyttingen til Evenes går på en forsvarlig måte. Videre må vi være med når beslutningene blir tatt rundt videre bruk av Andøya og andre baser. Dette er saker som er lettere å bevege i regjering enn utenfor. Det gir oss håp i en sak som Ap satte et trist punktum for den 9. mai 2018.

Kronikkforfatterne
Kronikkforfatterne: Arne Ivar Mikalsen, Ida Gudding Johnsen og Abid Raja. Foto:
Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.