annonse

En eldre sjåførs opplevelser

: Kåre Tveit (Foto: )

  • Kåre Tveit | Lødingen Vestbygd

Under denne overskriften, var det noen eksempler på oppgaver fra en lege som skal bestemme bilførers tilstand. «Hilsen pensjonist som kjører trygt både før og etter prøven (men jeg var ikke forberedt på en lek som passer bedre i barnehagen).»

Tenkt så forsmedelig å måtte svare på en enkel oppgave med tall og bokstaver. Jeg tror ikke at noen mister sitt førerkort om man bommer litt i oppgaven, men kanskje disse oppgavene kan avdekke feil med blant annet syn, og som kan gi en lege klarhet i at søkeren bør ta en synstest før han eller hun vil skrive ut en legeattest.

Jeg husker godt for noen år siden når jeg skulle søke om SENILLAPPEN som man kalte det, hvor mange fortalte om de barnslige og tullete oppgaver som jeg kunne forvente meg

I mange år har jeg fra eldre folk lest om de latterlige testene som man må gjennom ved søknader om førerkort når man runder et visst antall leveår. Det er ikke småtterier man kaller disse oppgavene for, og at det er støtende og krenkede mot eldre folk. Noen skriver med navn sitt, men mange velger å være anonyme.

Jeg husker godt for noen år siden når jeg skulle søke om SENILLAPPEN som man kalte det, hvor mange fortalte om de barnslige og tullete oppgaver som jeg kunne forvente meg.

Fastlegen min ga meg en sådan oppgave, jeg måtte lese 7-gangen baklengs, men det var jo ganske midt i blinken for meg, som hadde S i regning i avgang fra folkeskolen, og M i framhaldsskolen og M i regning også ut av maskinistskolen.

Jeg fikk en anbefalt legeattest med til Sortland hvor et nytt førerkort ble utstedt. I 2014 måtte jeg på ny gå til lekestua for å få oppgaver til førerkortsøknaden. Da var min fastlege reist fra Lødingen så jeg møtte en mannlig vikar. Han ga seg fanten i gangetabeller for han ville måle krefter med meg. Han grep tak i hendene mine og jeg måtte vise hvor sterk jeg var i armene mot hans motstand.

Kanskje denne øvelsen passer best i et treningslokale, men jeg imponerte fastlegevikaren så han skrev villig vekk attesten til Sortland og Statens Vegvesen. De utstedte et nytt førerkort for nye 3 år.

Nå er de tre åra omme, og jeg må på ny gå den forsmedelige vei til legen for å få attest. Jeg har ingen angst, for jeg føler meg bra oppegående og har en ny kvinne til fastlege og som også sikkert er kompetent til å beskrive min helsetilstand som bilfører. Har vært hos optiker og fått synsattest og litt justering av mine brilleglass.

Litt angst har jeg likevel, tenk om hun finner på en ny vri og ber med si navnet hennes med korrekt uttale og tonefall. I så fall vil nok denne oppgaven ikke bare føre til at et nytt førerkort vil henge i en tynn tråd, med en attest til Statens Vegvesen som ville hentyde om at jeg ikke er i stand til å kjøre bil resten av mitt liv.

Fra spøk til alvor til dere eldre som skal søke om senillappen: legene har lov til å bruke lette oppgaver for å kunne ta dem med i totalvurderingen. Ingen mister retten til førerkort om man bommer på datoen. Jeg påstår at 99 prosent av dem som blir nektet førerkort på grunn av legeattest eller politiattest, har ingenting bak et ratt å gjøre.

Dette innlegget burde jeg enten skrive anonymt eller utsette innsendelsen til Bladet Vesterålen til etter den 25. januar 2018 som er min D-dag for å få attesten, og jeg får ikke tid til å klage til fylkeslegen eller andre klageinstanser, for mitt førerkort går ut 28. januar 2018. Men jeg vandrer med freidig mot og underskriver innlegget som før.