annonse

Norsk laks er søramerikansk

Laks
Laks: Illustrasjonsfoto.

En femtedel av laksen består av brasiliansk soya, og en betydelig del av peruansk ansjos, skriver artikkelforfatteren.

  • Lesernes Mening

Statsministeren vil bruke norsk lakseoppdrett til å møte verdens behov for mat. Men hvor kommer egentlig den norske oppdrettslaksen fra?

Fra havet? Drøyt halvparten av laksen kommer fra landjorda. Fordi over halvparten av fôret består av planter som vokser i matjord.

Fra Norge? Hver tredje laksebit kan du takke Sør-Amerika for. En femtedel av laksen består av brasiliansk soya, og en betydelig del av peruansk ansjos. Det meste av andre fôrråvarer importeres også. Laksen er like søramerikansk som norsk.

Den norske oppdrettslaksen bidrar ikke til mindre sult i verden, slik den fôres nå. En tredel av fôret kommer fra land som lider av fattigdom og underernæring. Oppdrettslaksen kan ikke gjøre seg feit ved å spise menneskemat, om den skal bidra til å utrydde sult, i alle fall ikke mat fra land der folk sulter.

Laksenæringen må se etter nytt fôr. Mange råvarer kan erstatte soya. Biprodukt fra algeoppdrett, børstemark oppdretta på fiskeslam, insekter oppdretta på matavfall, avfall fra kjøttindustrien. Til og med avfall fra tømmerindustrien kan brukes som kilde til protein. Dette er råvarer som ikke er menneskemat, som ikke beslaglegger store jordareal og som finnes i Norge. En vekst i etterspørsel vil skape arbeidsplasser og inntekter i norske distrikter.

Skal du fortsette å snakke fint om havbruk, Erna Solberg, må du sørge for at Norge blir et foregangsland innen bærekraftig fôr.

Anja Bakken Riise,

leder, Framtiden i våre hender

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse