annonse

Synspunkt | Å tvinge av er like ille som å tvinge på

Hijab.jpg
Hijab: Bruk av, eller ikke bruk av skjerfet skal handle om religionsfrihet og skal være frivillig religiøs praksis, ikke en politisk agenda, skriver artikkelforfatterne. (Foto: Mulia Sjahrusjiam)

Bruk av klesplagg skal være et fritt valg, og hijab er bare et skjerf, et religiøst klesplagg, mener artikkelforfatterne Nilofar Nori og Vilde Johnsen Elvegård.

  • Lesernes Mening

En av få kloke mullaer der ute skrev en gang på Twitter «Some Muslim majority nations force women to wear hijab, some western nations force women to remove the hijab. The problem is not the hijab or women – but arrogant men forcing their views on how women should dress.»

Mens det sitter en gruppe makttørste menn i Saudi-Arabia og bestemmer hva kvinner skal ha på seg, sitter det en annen et sted i Vesten og gjør akkurat det samme. I det diktatoriske Saudi-Arabia brukes det innskrenkende lover, harde straffer og religion-misbruk til kontrollering av befolkningen og sikring av maktposisjoner. Det er selvfølgelig kvinner som lider mest i et slikt mannssjåvinistisk samfunn. Men også i den demokratiske Europa hvor ytringsfrihet, menneske- og kvinnerettigheter blir dyrket, er kvinner utsatt for sosial kontroll. Under påskudd av å være for likestilling, presser vi i Vesten kvinner ut av hijab. Anser vi ikke oss selv som mer rettferdig? Hvorfor da kjempe Saudi-Arabias kvinneundertrykkelse med kvinneundertrykkelse?

På mange amerikanske skoler har ikke kvinner fritt valg av klesplagg. Ifølge Tougaloo Collage innføres kleskoder for å gi elever riktige retningslinjer, slik at de kler seg med respekt for seg selv og samfunnet. Her menes det at «lettkledde» kvinner har verken respekt for seg selv eller andre. På samme måte mener mange også at kvinner som går med religiøse plagg ikke har respekt for seg selv eller det vestlige samfunnet. Men kvinner kler verken av seg eller på seg for andres skyld. Skam-stjernen Iman Meskini fikk høre fra en mann, at han ikke forsto hvorfor muslimske kvinner villig går med et plagg innført av menn. Til dette svarte hun «Du er også en mann, som nå forteller meg hva dette skjerfet betyr for meg, og at jeg er undertrykt». Å fortelle kvinner hva deres klesplagg betyr for dem er absurd.

Bruk av, eller ikke bruk av skjerfet skal handle om religionsfrihet og skal være frivillig religiøs praksis, ikke en politisk agenda. Uansett om det er i Saudi-Arabia eller i Norge. I dag kan ikke en muslimsk kvinne praktisere religionen sin fritt uten å bli en politisk mynt. Når Vesten ønsker å vise motstand mot Midtøstens ideologier, ender vi altfor ofte opp med å kritisere hijab. Det er enklere å kritisere kvinners bekledning, enn å ta til orde for en politikk som kan risikere det økonomiske samarbeidet og våpenhandelen med undertrykkende regimer.

Dette handler ikke om religion eller kvinner, det handler om makt. Å presse kvinner ut av hijab gir dem ikke frihet, men er bare en annen måte å kontrollere dem på. Bruk av klesplagg skal være et fritt valg, og hijab er bare et skjerf, et religiøst klesplagg. Med mindre vi blir sett på og utnyttet som brikker i et maktspill for å oppnå ulike mål. Det er på tide å innse at å tvinge av, er like ille som å tvinge på. Likestilling handler om frihet til å velge selv. Frihet til å bestemme over egen kropp og liv. Frihet til å ta abort, ikke bli konstant utsatt for maktmisbruk, seksuell trakassering og diskriminering. Fri fra kjønnsroller og skjønnhetstyranniet. Alt dette er vi villig til å kjempe for, og er en kamp vi alle burde ta, uavhengig av kjønn, religion, seksualitet og etnisitet. For ingen er fri før alle er fri.

Nilofar Nori,

Sosialistisk ungdom og SV

Vilde Johnsen Elvegård,

Sosialistisk Ungdom

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse