annonse

Nordland VI i søkelyset

3101 tkj1SkreifestivalA.jpg
Myre havn. Illustrasjonsfoto. (Foto: Trond K. Johansen)

I et programutkast går Arbeiderpartiets sentralstyre tilbake på ønskene om å konsekvensutrede områder utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. I forslaget heter det at et belte på fem mil utenfor Lofoten skal være såkalt petroleumsfri sone, der det ikke skal være petroleumsaktivitet.

I tillegg skal man avvente konsekvensutredning av områdene Nordland VII og Troms II, og disse vil først kunne bli gjenstand for konsekvensutredning i 2021, altså etter kommende stortingsperiode. Men samtidig ønsker partiet, i alle fall foreløpig, å konsekvensutrede Nordland VI.

Nordland VI er det sørligste av de tre områdene. Området ligger like sør og vest av Røst, og dette kan umulig være et tilfredsstillende kompromiss for dem som i dag driver næringsaktivitet i havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Et oljeutslipp, en uventet hendelse eller et kjemikalieutslipp vil føre farlige stoffer inn i de mest fiskerike områdene utenfor øyene våre.

Med en nord-nordøstgående havstrøm vil områder lengre nord ubønnhørlig rammes dersom ulykken skulle være ute. Og med like store skadevirkninger for næringsaktiviteten.

Samtidig viser reaksjonene på mandagens melding fra Arbeiderpartiet at konsekvensutredning en gang for alle må avvises som «bare» ei kunnskapsinnhenting. Ei konsekvensutredning er en del av en prosess for å åpne områdene for petroleumsvirksomhet. Og det er selvsagt det striden står om.

I en situasjon der oljenæringa sliter med store nedbemanninger og lave priser er det ikke rart at reaksjonene blir sterke, når et parti som er ventet å være en sterk støttespiller går for kompromisser som dette. Næringa kan imidlertid ikke vente at nedgangstider, kortvarige eller langvarige, skal gjøre at andre næringer uten videre skal vike plassen for den.

Likefullt – det er langt fra sikkert at Aps kompromissforslag blir partiets politikk. I LO er det strid om saken, og utfallet av LOs behandling kan få betydning også for Ap.

Lokalt er det imidlertid lite som gir oljetilhengerne vind i seilene. Dersom Nordland VI åpnes først, frykter Love Petro at ringvirkningene ikke blir å finne lokalt, men på Helgeland. I så tilfelle skal det vel mye til for at den lokale støtten til petroleumsvirksomhet vil vokse.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.