annonse

Algekrisa ser ut til å avta litt – men er langt fra over

Død laks
Død laks: Oppdrettslaks som har blitt kvalt av algeskader, i en av Mortenlaks' merder. (Foto: Håvard S. Mækelæ)

Tirsdag har Fiskeridirektoratet fortsatt høy beredskap knyttet til den giftige algen som har rammet oppdrettsanlegg i Nordland og Troms. Ingen nye anlegg hadde blitt rammet ved tirsdagens oppdatering.

Håvard Skogly Mækelæ

– Målinger viser høye konsentrasjoner av alger i begge fylkene, og det er fortsatt spredt dødelighet av fisk i Nordland. Vi følger derfor like nøye med som tidligere og er i samme høye beredskap, skrev Fiskeridirektoratet mandag.

Tirsdag hadde situasjonen forandret seg lite.

– Vi behandler de søknadene om dispensasjoner som oppdretterne kommer med kontinuerlig, skriver direktoratet da.

– Litt mindre blant smolten

For Mortenlaks så det tirsdag ut som det hadde roet seg litt.

– Det er fremdeles kirkegård i merdene der vi var mandag. Her må det roe seg over lengre tid. Men vi ser litt mindre dødelighet blant smolten. Nå får vi bare krysse fingrene videre, sier han.

Fortsatt prøver

Fiskeridirektoratet fortsetter å ta prøver av vannet både i Nordland og Troms.

Bare per fredag forrige uke anslo Fiskeridirektoratet at 13.000 tonn fisk hadde dødd i Nordland og Troms.

Ifølge NRK mener Havforskningsinstituttet ikke at algeoppblomstringen skyldes oppdrett.

– Oppdrett kan umulig være årsaken til denne algeoppblomstringen. Det står forholdsvis lav tetthet av oppdrettslaks i disse områdene i forhold til mange andre områder i Norge, sier fagdirektør ved Havforskningsinstituttet Karin Kroon Boxaspen til statskanalen.

Chrysochromulina leadbeaterii er algen som har forårsaket massedøden blant oppdrettsfisk. Algen er beskrevet av Havforskningsinstituttet som et planteplankton som flyter fritt i vannmassene. Algene holder seg stort sett i lavt antall, men enkelte år ser man oppblomstringer.

De fleste algene er ufarlig for fisk. Men når det blir for mye av akkurat denne algen i vannet, skades fiskenes gjeller. Dermed får de ikke i seg nok oksygen, og fisken dør.

– Villfisk svømmer vekk fra fjorden eller går dypere ved en slik oppblomstring, men oppdrettslaksen har derimot ingen mulighet til å flykte. Derfor får vi denne fiskedøden, sier havforsker Lars-Johan Naustvoll i en artikkel fra Havforskningsinstituttet.

Algen sprer seg igjennom havstrømmene. Derfor følger Fiskeridirektoratet spesielt med på strømforholdene i de rammede områdene.

I Nordland var Ballangen Sjøfarm, Ellingsen Seafood og Mortenlaks rammet per lørdag, ifølge NRK. Sørrollnesfisk, Northern Lights Salmon, Kleiva Fiskefarm, Gratanglaks, Nordlaks og Salaks var rammet i Troms.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse