annonse

Trapper ned algeberedskapen

Alge-offer
Alge-offer: Død laks i Mortenlaks sine merder i slutten av mai. (Foto: Håvard S. Mækelæ)

Fiskeridirektoratet sluttet med daglige oppdateringer rundt den giftige Chrysochromulina-algen etter søndag. Da hadde det vært tre dager uten noen meldinger om dødsfall i oppdrettsfisk.

Håvard Skogly Mækelæ

– Beredskapen er noe trappet ned fordi algesituasjonen i Nordland og Troms ikke lenger er like alvorlig. Det er fortsatt god kontakt mellom oppdretterne og myndighetene, som raskt kan være i full beredskap igjen hvis det blir nødvendig. Fiskeridir.no oppdateres fremover bare hvis situasjonen forverrer seg, skriver direktoratet på hjemmesiden sin.

Pressemøte

Sjømat Norge har nå et pressemøte på Tjeldsundbrua Kro og Hotell, der de har samlet berørte oppdrettere, lokal- og regionalpolitikere, og høyerestående medlemmer av Sjømat Norge. Bladet Vesterålen har ikke hatt anledning til å delta direkte, men vil følge opp i etterkant.

Sist torsdag

Oppdrettere i og rundt Lødingen har vært hardt rammet av Chrysochromulina-algene, som skader gjellene på fisk og dermed kveler dem. Blant annet mistet Mortenlaks mesteparten av fisken de skulle solgt i år og mye smolt, mens Ellingsen Seafood mistet 90 prosent av fisken sin ved Stabben i Ofotfjorden. Ellingsen Seafood klarte imidlertid å redde all fisken fra Lødingen-lokaliteten Skarvhausen.

I de siste dagene har mange andre, mindre farlige alger også blandet seg med Chrysochromulina-algene.

Det siste, store algedødsfallet skjedde hos Ellingsen Seafood. De mistet 188.000 av 250.000 smolt da de satte dem ut i Bjørkvik-anlegget sitt i Tysfjorden. Det skjedde torsdag 6. juni.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse