annonse

– 85 prosent av tankene er bekymringer

: Trond Haukedal holder foredrag på Verdensdagen psykisk helse. – Takknemlighet for alt det vi har fører til lykke. Ikke å fokusere på det vi ikke har, sier han. (Foto: Hilde Jørgensen)

SORTLAND: – Det påvirker livet til den enkelte, mener psykolog Trond Haukedal.

Hilde Jørgensen

Han holdt samme foredrag flere ganger på Sortland for skoleungdom og kommuneansatte på Verdensdagen for psykisk helse, og trakk full sal i Kulturfabrikken.

Med god innsikt og masse humor fikk han folk til å lytte.

For det handler om å tenke positivt, og å tenke at man er god nok. Da blir stresset med å ikke klare alt vekk.

– En undersøkelse viser til at vi tenker cirka 60.000 tanker i døgnet, og 85 prosent av dem er bekymringer. Det går utover humøret og psyken, sa han.

Svaret hans er at man må fylle tanken i sitt eget indre med positive holdninger.

– Man må velge en holdning til livet, enten positiv eller negativ. Hva tror dere er best? spurte han.

Selvmedfølelse

Jo, Haukedal har mange års erfaring som klinisk psykolog, og kaller seg eklektiker. Han tar noe fra alle retninger i feltet, under paraplyen positiv psykologi.

– Inntar du en nøytral holdning blir du utydelig, du blir automatisert, for du er ikke engasjert i noe, mener han.

Det ble nikket samtykkende i salen.

– I Norge er vi god på medfølelse, men ikke på selvmedfølelse. Vi må huske å fylle vår egen kjærlighetstanke, det øker egenverdien, da vil det skje revolusjoner, sa han.

Tusenlapp

– Denne mister ikke sin verdi om den blir krøllet sammen, sa han og viste fram en tusenlapp.

– Den blir aldri en 50-lapp. Ikke tull med egenverdien, selv om livet går opp og ned, rådet han.

Et annet utsagn fra Haukedal er at psyken er en muskel som må trenes hver dag. Billedlig talt noe i retning av at man hver dag må jobbe med egen personlighet.

– Vi ser bare det ytre, det indre ligger skjult . Målet er å bli så robust at man evner å tro på seg selv.

Og Haukedal understreket at følelsesnivået, det å bli elsket av noen, gjør at man styres mot det positive.

Hvorfor er jeg her?

Hva skaper den psykiske hverdagen vår, som igjen påvirker motivasjonen vår, og som igjen påvirker lysten til samarbeid og kommunikasjon, og som påvirker kvaliteten i det vi gjør? spurte han.

Haukedal nevnte igjen motivasjon styrt av gode holdninger, som gir et positivt kroppsspråk, selvtillit og selvfølelse, humør og engasjement.

Mange ord og mange tanker som koker ned til at selvbildet er motoren i det «karosseriet» man er og at motivasjonen er olja i det hele.

– Kjempebra

Foredraget «Noe og glede seg over – å være god nok» fikk latteren fram blant publikum. En av dem Ann-Karin Ellingsen fra Øksnes syntes det var veldig bra å høre på.

– Det er viktig å bli påmint om psykisk helse. Haukedal er flink, det ble ei kjempebra framstilling med engasjement, en laus og ledig stil og masse humor, sa hun.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.annonse

annonse

annonse