annonse

Å ta en Trump

Erna Solberg på Fiskebøl
Erna Solberg på Fiskebøl: Statsminister Erna Solberg kom til Fiskebøl for å kunngjøre lokaliseringa av oljevern- og miljøsenteret våren 2017. Daværende statssekretær Kjell-Børge Freiberg kikker fram i bakgrunnen. Nå vil stortingskandidaten kjempe mot at senteret blir arnested for «klimaromantikere». (Foto: Tor Johannes Jensen)

  • Leder

Kjell-Børge Freiberg, førstekandidaten fra Nordland Fremskrittsparti til stortingsvalget, var nylig i Svolvær sammen med finansminister og partifelle Siv Jensen for å kunngjøre at det blir bevilget 27 millioner kroner til det nye olje- og miljøvernsenteret i Vesterålen og Lofoten i regjeringas forslag til statsbudsjett for neste år. Det er i utgangspunktet vanskelig å finne noen som oppfatter det som ei dårlig nyhet.

Olje- og miljøvernsenteret vil kunne bidra til å sikre sårbart miljø bedre mot forurensning og skader fra olje, enten det kommer fra oljeleiting, produksjon eller skipshavarier. Her ser man for seg å samle forskning og kunnskap, teste ut teknologi og bidra til å utvikle enda bedre løsninger. Samtidig vil senteret også ta et nasjonalt og internasjonalt ansvar i kampen mot plastavfallet som er blitt en skremmende trussel mot miljøet i havet, og dyrelivet i særdeleshet. Det er all grunn til å rette store forventninger til bidragene fra det kompetansemiljøet som nå skal skapes på Fiskebøl og i Svolvær.

Selv om det tok over tre år å utrede hva slags oppgaver senteret skulle ha, ser det ut til at avtalen mellom regjeringa og støttepartiene KrF og Venstre vil bære god frukt. Som et kompromiss mellom oljetørste og miljøfokuserte politikere er etableringen et uttrykk for at politikk er det muliges kunst, og at kompromisser iblant kan være fruktbare.

Det er en ærlig uttalelse, som ikke lar folk leve i usikkerhet om partiets hensikter

Men da bevilgningen ble offentliggjort, nyttet Freiberg sjansen til å fremme senteret som et verktøy for å få åpnet sokkelen utenfor Vesterålen og Lofoten for oljeleting. Til NRK sier han til og med at han vil kjempe mot at senteret skal bli et «arnested for klimaromantikere». Det er en ærlig uttalelse, som ikke lar folk leve i usikkerhet om partiets hensikter. Det skal han slik sett ha honnør for.

Hvordan Freiberg har tenkt å kjempe mot at fagpersoner med bestemte synspunkt skal få plass i det nye oljevern- og miljøsenteret, går han ikke i detaljer om, men han kan tolkes dithen at han ønsker Trump-tilstander med politisk styring av «ubehagelige» fagmiljø. USAs president Donald Trump har som kjent tvunget det føderale miljødirektoratet til å legge til side alt arbeid med vår tids viktigste utfordring, klimaproblematikken. Noe slikt vil neppe Frp gjennomføre i Norge, men signalene er ikke heldige.

Det må ikke etterlates tvil om at oljevern- og miljøsenteret skal være et uavhengig fagmiljø som ikke blir vingeklippet når det skal utføre oppgavene sine – helt uavhengig av om det åpnes for petroleumsaktivitet utenfor Vesterålen, Lofoten og Senja.annonse

annonse

annonse