annonse

– Aktive eldre holder seg friske

Valgkamp
Valgkamp: Åsunn Lyngedal (t.v.) og Tove Bjørkmo framhevet gode tilbud for eldre da de drev valgkamp sammen med Sortland Ap på torget. (Foto: Inger Merete Elven)

SORTLAND: Aktive eldre som er med og påvirker, og har tilgang på gode kulturtilbud – det er god samfunnsøkonomi, mener andrekandidat Åsunn Lyngedal i Nordland Ap og sortlandordfører Tove Mette Bjørkmo (Ap).

Inger Merete Elven

Ap slår altså et slag for aktive eldre nå i starten av valgkampen, som Lyngedal var med å markere på Sortland torg lørdag.

– Det å tilrettelegge for eldre er noe Sortland kommune er gode på. Her har de tilbud om mange flotte aktiviteter for de over 62 år, som det begynner å bli mange av, sier Lyngedal, som har latt seg imponere over kulturtilbud som Dagskift i Kulturfabrikken – spesielt rettet mot pensjonistgruppa.

Blir flere og flere

– Vi vil få flere og flere eldre, og da må vi sørge for en aktiv hverdag for dem, sier Bjørkmo.

Mulighet til medbestemmelsesrett er de også opptatt av. I Sortland har man sørget for å velge politikere inn i eldrerådet, og rådet for likestilling av funksjonshemmede er til stede i formannskapet. 

– I dag er vi mer bevisst på at eldre holder seg friske lengre dersom de får lov å være aktive. Her er ikke minst den psykiske helsen viktig. De eldre er selvsagt en veldig variert gruppe, men mange har ressurser igjen, sier ordføreren.

– Det er viktig at pensjonistene får være med selv å utforme en aktiv hverdag. Nå er frivilligsentralene gått inn i den totale ramma til kommunene, noe som er utfordrende. Jeg mener Ap bør jobbe for at frivilligsentralen blir en direkte post på statsbudsjettet, føyer hun til.

Spaserstokk

Et konkret tiltak partiet vil jobbe med er Den kulturelle spaserstokken:

– Denne regjeringa har sagt at dette tilbudet går inn i ramma til fylkene, mens vi i Ap ønsker å øremerke Den kulturelle spaserstokken dersom vi kommer i regjering, sier Lyngedal.

De er redd ordninga ellers lett kan bli en salderingspost.

– Eldre som deltar og har en meningsfull hverdag, det er et postivt bidrag til en god samfunnsøkonomi. De har det godt, og de holder seg friske. 

Partiet vil også legge bedre til rette for at eldre kan bo lenger i sitt eget hjem, noe som krever at den riktige teknologien er på plass. Blant annet i form av trygghetsalarmer.

– Vi satser 6 milliarder de neste 12 årene på breiband til alle. Digitaliseringa oppleves særlig vanskelig for mange eldre, og derfor vil vi også bruke ressurser på opplæring rettet mot denne gruppa, sier Lyngedal.

– Dersom Ap kommer i regjeringsposisjon vil vi prioritere eldreomsorgen og bedre økonomi til kommunene. Det blir noe av det viktigste, sier Bjørkmo og Lyngedal.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.annonse

annonse

annonse