annonse

Amerikansk P-8-besøk skyldes uvanlig høy russisk aktivitet

På Andøya
På Andøya: Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) bekrefter overfor Bladet Vesterålen at tre amerikanske patruljefly er på Andøya. Det dreier seg ikke om øvelse denne gang. (Arkivfoto) (Foto: Fredrik Sørensen)

ANDØY: Tre amerikanske P-8A patruljefly er for tiden på Andøya. – Det skyldes at vi nå ser en uvanlig høy russisk aktivitet i våre nærområder, opplyser Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til Bladet Vesterålen.

Fredrik Sørensen

Mandag ettermiddag fortalte Bladet Vesterålen at tre amerikanske patruljefly (MPA) av typen P-8A Poseidon er på Andøya.

Pressetalsmann Sigurd Tonning-Olsen ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) bekreftet besøket – men kunne ikke si noe om bakgrunnen.

I 13.15-tida tirsdag opplyser Tonning-Olsen at amerikanernes tilstedeværelse på Andøya skyldes uvanlig høy russisk aktivitet i våre nærområder.

– Et større antall russiske marinefartøy seiler nå mot et varslet øvingsområde, sier han.

Russerne har sendt en såkalt NOTAM-varsling om aktiviteten. NOTAM står for «notice to airmen».

– De har gjennom NOTAM meldt om fire fareområder nordvest i neste uke, fra 14. til 17. august. Når russerne varsler om slik aktivitet, er det naturlig at Forsvaret øker sin aktivitet, sier Tonning-Olsen.

– Vi ønsker å ha et godt bilde av det som skjer, og de amerikanske P-8-flyene er stasjonert på Andøya for å bidra til å øke situasjonsforståelsen i vårt ansvarsområde, utdyper han.

– Det er viktig for oss å ha god oversikt over det som skjer, hva gjelder russisk aktivitet, sier Tonning-Olsen.

– Sammen med våre egne fly og sensorer skal vi skape et godt situasjonsbilde, slår han fast.

– Du sier at det er uvanlig høy aktivitet. Er det grunn til bekymring?

– Nei, det er det ikke. Men et større antall russiske marinefartøy seiler som nevnt mot et område som ligger nord/nordvest av Andøya, og vest av Mo i Rana. Det følger vi med på, sier Tonning-Olsen.

Han understreker at norske P-3 Orion fra Andøya også flyr operative tokt nå.

– Vi går ikke i detalj om hvordan vi planlegger egen og alliert aktivitet. Men når Russland øker sin aktivitet i våre nærområder, er det naturlig at vi øker vår aktivitet for å øke situasjonsforståelsen. Det er viktig for oss og våre allierte at vi har god oversikt, og derfor deltar også P-8, sier Tonning-Olsen.

Han sier at forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) vil komme med ei pressemelding i løpet av dagen i dag, tirsdag.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse