annonse

Andøya ble tema i Dagsrevyen: Støre måtte svare om nedleggelsen

Står på sitt
Står på sitt: Jonas Gahr Støre er urokkelig i Andøya-saken. (Foto: Idar Ovesen)

ANDØY: Arbeiderpartiet står fast på vedtaket om å legge ned Andøya flystasjon fordi partiet mener det er nødvendig å bygge en ny MPA-base på Evenes som «kan romme flyene som basen skal romme» – det vil si maritime patruljefly av typen P-8A Poseidon.

Fredrik Sørensen

Nedleggelsen av Andøya flystasjon var tema da Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre gjestet Dagsrevyen på NRK1 onsdag kveld.

Ap-lederen diskuterte valgresultatet – og den omstridte Andøya-nedleggelsen ble trukket fram som en av årsakene til at Arbeiderpartiet gjorde et historisk dårlig valg i Nord-Norge.

– Dere fikk et varsko i 2017. Burde du ha sett at beslutningen dere var med på der kunne bli et stort opprør – for dette er noe folk i hele Nord-Norge kjenner igjen – ikke bare på Andøya, spurte programlederen.

Støre slo fast at Arbeiderpartiet mener flyttevedtaket er riktig.

– Dette er et fenomen når vi utvikler Forsvaret vårt, som har hatt mange basenedleggelser. Jeg tror Nordland treffes av to ting: At kampflyene flyttes fra Bodø, en beslutning som ble tatt i 2012. Det var en vanskelig beslutning, sa Støre.

Og fortsatte:

– Andøya-basen flyttes ti mil (i luftlinje) inn i landet, til Evenes. Det skjønner jeg dypt og inderlig at skaper frustrasjon i Andøy. Vi er også frustrert over at regjeringa ikke følger opp med omstillingstiltak på Andøya, sa Ap-lederen.

Støre la til at Arbeiderpartiet ga sin tilslutning til å legge ned Andøya flystasjon for å bygge et sterkt forsvar – og for «å bygge en base partiet faglig sett mener kan romme flyene som basen skal romme» – det vil si maritime patruljefly av typen P-8A Poseidon, som om få år erstatter P-3 Orion.

– Men det er klart: Jeg forstår det, jeg hører det, og det må vi ta med oss videre. Forsvar blir en viktig sak i Nord-Norge når den nye langtidsplanen skal diskuteres, la Støre til.

Fikk svi i kommunevalget

Forliket om Langtidsplanen for Forsvaret (LTP) i 2016 har vært ei torn i den røde Arbeiderparti-rosa de tre seneste årene. Valgresultatet i forrige uke er den hittil klareste indikasjonen på at man i Andøy ikke er i nærheten av å tilgi partiet. 

Arbeiderpartiet fikk kun 13 prosent av stemmene i Andøy mandag. Det til tross for at hovedkonkurrent Høyre ble avspist med 5,7 prosent av stemmene.

Senterpartiet, som har kjempet for å omgjøre Andøya-nedleggelsen, fikk rent flertall i kommunestyret med 56,1 prosent av stemmene.

Massiv motstand

Det har heller ikke manglet på protester knyttet til Andøya-vedtaket de tre seneste årene.

Arbeiderpartiets egne politikere og tillitsvalgte i Nordland har blant annet protestert massivt på Andøya-nedleggelsen.

Som Bladet Vesterålen tidligere har omtalt, har både Andøy Arbeiderparti og Nordland Arbeiderparti gjentatte ganger bedt moderpartiet om å se på saken på nytt – men partiledelsen har vært urokkelig og vendt det døve øret til.

Det hjalp heller ikke at 45 tillitsvalgte fra Nordland for to år siden sendte et brev med et krystallklart budskap til egen partiledelse:

– Det er ikke Stortinget verdig å ta så alvorlige beslutninger for et helt lokalsamfunn og region på et særdeles usikkert grunnlag, skrev Ap-politikerne fra nord i det som må kunne omtales som ei alvorlig bekymringsmelding.

Fikk svi

Da brevet ble skrevet, hadde Arbeiderpartiet allerede gjennomført et dårlig stortingsvalg i 2017, og Andøya-saken ble av politiske kommentatorer trukket fram som en medvirkende årsak til partiets fall i nord. Arbeiderpartiet fikk kun 26 prosent av stemmene i Nordland, en nedgang på 9 prosent fra stortingsvalget i 2013.

Konsekvensen ble at Arbeiderpartiet mistet to stortingsmandater fra Nordland.

I Andøy fikk Arbeiderpartiet kun 7,5 prosent av stemmene ved stortingsvalget for to år siden, en nedgang på hele 27,3 prosent fra stortingsvalget i 2013. 

annonse