annonse

Andøya Space Center samarbeider med Sundt Air

: Andøya Space Center. (Foto: Kolbjørn Blix)

ANDØY: Andøya Space Center (ASC) og Sundt Air gruppen (SAG) har innledet samarbeid om å utvikle kapasitet på overvåkning med fly og RPAS (droner) av store hav- og kystområder.

  • Pressemelding

Sundt Air har i mer enn sju år levert flytjenester til Kystverket, Kystvakten og Norsk Oljevernforening For Operatørselskap (NOFO) for overvåkning av Norges kyst og havområder, samt kontrakt med Danske forsvaret for overvåkning av Danske havområder.

Sundt Air opererer to spesialutrustede fly med avanserte elektronikksystemer utviklet og levert av Sundt-gruppens teknologiselskap, Norwegian Special Mission. Flyene utfører viktige oppgaver innen miljøovervåkning, deteksjon av oljesøl, fiskerioppsyn samt beredskap for søk og redningsoppdrag.

ASC har lang erfaring med avanserte operasjoner av større ubemannede luftfartøy med betydelig kapasitet og utstyrt med avanserte sensorsystemer. ASC har ekspertise for operasjoner med slike droner langt fra base og i svært krevende miljø, også i arktiske strøk. ASC har et tilgjengelig testområde med cirke 25.000 km2 luftrom.

Etterbruk av flybasen

– Samarbeidet som er innledet mellom ASC og SAG vil også innebære muligheter for etterbruk av flybasen på Andøya når Forsvarets flåte med overvåkningsfly flyttes til Evenes. Dette gir grunnlag for å skape et verdensledende testmiljø for avanserte dronesystemer på Andøya.

ASC og SAG skal samarbeide om å utvikle avansert operasjonskapasitet med bruk av droner i kombinasjon med bemannede fly, inkludert utvikling og testing av sensorer og avansert analysekapasitet for autonome ubemannede fly. Partene vil i fellesskap også samarbeide med blant andre Norsk Regnesentral, NTNU og Centre for Autonomous Marine Operations and Systems (AMOS) gjennom forskjellige faser av utvikling og testing.

– Både ASC og SAG har lykkes på verdensmarkedet. Den internasjonale konkurransen i dette markedet er meget krevende og samarbeidet som er innledet vil styrke vår evne til å være ledende på våre områder.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse