annonse

Ap-leder vil droppe olje-krav

Her er oljeindustrien interessert i å leite. (Ill.
Her er oljeindustrien interessert i å leite. (Ill.: Konkraft) (Foto: )

Diskusjonen om olje utenfor Vesterålen, Lofoten og Senja kan bli lagt død. Lederen i Nordland Arbeiderparti, Bjørnar Skjæran, vil ikke lenger kreve konsekvensutredning.

Tor Johannes Jensen

I en kronikk i Bladet Vesterålen fredag oppfordrer han høstens årsmøte i partiet til å legge bort kravet om konsekvensutredning for oljevirksomhet her. Det skjer etter at han har rådført seg med både styret og programkomiteen i fylkespartiet.

Én av grunnene han gir er at det er på tide å samle seg om næringsutvikling og industri som favner bredt og kan gi konkrete resultater. Den langvarige drakampen om Vesterålen, Lofoten og Senja har ikke ført til noe, og vil med dagens regjeringsplattform heller ikke føre til konsekvensutredning i denne stortingsperioden.

Dessuten peker fylkeslederen på at det ikke ligger an til ringvirkninger i et omfang som vil monne, dersom områdene skulle åpnes. Skjæran mener det er nødvendig å få mer klare signaler om ilandføring flere plasser i nord enn det industrien har gitt så langt.

– Selskapenes og regjeringens defensive holdning er kun egnet til å undergrave legitimiteten til ei næring som har behov for Nord-Norge, og som Nord-Norge har behov for, skriver han i kronikken.

Det betyr også at han ikke sier et generelt nei til oljevirksomhet utenfor Vesterålen, Lofoten og Senja, men at han vil legge bort kravet om konsekvensutredning ut fra dagens situasjon.

Samtidig viser han til at både flertallet i befolkningen og partilagene i de berørte områdene sier nei til konsekvensutredning.

Han gir uttrykk for at politikerne bør rette søkelyset mot andre store industrielle utviklingsprosjekt, blant annet i fiskeriene og havbruksnæringa, for å skape nye, lokale arbeidsplasser i nord.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse