annonse

Arbeidsledigheten øker i hele distriktet. Se hvor det er flest uten jobb

: Arbeidsledigheten i Nordland er fortsatt lav, men det er flest ledige med bakgrunn fra industriarbeid. (Illustrasjonsfoto) (Foto: )
Illustrasjon
Illustrasjon: NAV (Foto: )

Arbeidsledigheten øker i hele Vesterålen og Lødingen.

Tor Johannes Jensen

Det viser de ferske mai-tallene fra NAV. Lødingen har flest helt arbeidsledige i forhold til arbeidsstokken, med 4,8 prosent ledighet, mens Sortland har de beste mai-tallene med bare 1,9 prosent ledighet.

Til sammen var 398 vesterålinger og lødingsværinger helt uten jobb i mai. Selv om det var flest i Sortland, var prosentandelen av arbeidsstyrken altså lavest.

I alle kommunene er ledigheten økt sammenlignet med mai i fjor. Øksnes har den største økningen, med mer enn dobbelt så høy ledighet som for 12 måneder siden.

Også i Nordland er det blitt økt arbeidsledighet. Nå er 2.295 personer helt uten arbeid i fylket. Det tilsvarer bare 1,9 prosent av arbeidsstyrken, men det er åtte prosent høyere enn til samme tid i fjor, ifølge NAV. Det er også blitt flere langtidsledige. I samme perioden har arbeidsledigheten blitt lavere på landsbasis.

– Til tross for en økning i ledigheten fra samme periode i fjor har Nordland fortsatt lav ledighet. Vi er ett av seks fylker i landet med ledighet under to prosent. Den lave ledigheten er med på å forsterke virksomhetenes utfordringer med å skaffe nok og riktig arbeidskraft. NAV prioriterer samarbeid med arbeidsgiverne for å få flere inkludert i arbeidslivet, sier direktør i NAV Cathrine Stavnes.

I Nordland finner vi nå flest helt ledige med bakgrunn fra industriarbeid (351), butikk- og salgsarbeid (279) og bygg og anlegg (254). Størst økning i ledigheten fra mai i fjor finner vi innenfor butikk- og salgsarbeid, som har 33 flere helt ledige, en økning på 13 prosent.

Foruten de helt ledige, er totalt 608 personer registrert som arbeidssøkere på tiltak i Nordland i mai, og det er 0,5 prosent av arbeidsstyrken i Nordland. Det er 181 færre enn på samme tid i fjor.

Det er færre permitterte i Nordland ved utgangen av mai enn for et år siden. Nå er det totalt 178 helt og delvis ledige permitterte i fylket, som er 27 færre enn samme måned i fjor. De permitterte har i hovedsak bakgrunn fra fiskeindustri og annen industri.

Tilgangen på ledige stillinger i Nordland var lavere i mai i år enn i fjor. Totalt har det vært en tilgang på 1.517 registrerte ledige stillinger denne måneden, noe som innebærer et fall på tre prosent fra mai i fjor. Omtrent hver fjerde stilling var lyst ut innenfor helse, pleie og omsorg.

Arbeidsledigheten er høyere blant menn enn kvinner, og det er aldersgruppene mellom 20 og 24 år, og mellom 20 og 39 år som har høyest ledighet.

Arbeidsledighet i distriktet mai 2019
Kommune Antall helt ledige  Prosent av arbeidsstyrken  Endring fra i fjor i prosent
Lødingen 46 4,8 15
Hadsel 85 2,1 18
28 2,4 65
Øksnes 82 3,6 128
Sortland 105 1,9 50
Andøy 52 2,2 0
Hele Nordland 2.295 1,8 8
Illustrasjon
Illustrasjon: NAV Foto:
Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse