annonse

Bare én kommune over landsgjennomsnittet

: Stemmetelling mandag kveld på Hadsel rådhus. Valgdeltagelsen i Hadsel var midt på treet i distriktet, men godt under landsgjennomsnittet – og langt under Andøy. (Foto: Tor Johannes Jensen)

ANDØY: Én kommune i distriktet hadde et engasjement i valget som lå langt over gjennomsnittet.

For mange er det neppe noen overraskelse at valgdeltagelsen i Andøy var høyere enn noen annen kommune i distriktet, høyere enn gjennomsnittet i Nordland og høyere enn landsgjennomsnittet.

Her stemte nemlig 82,6 prosent av alle de stemmeberettigede. Det var en valgdeltagelse åtte prosent over gjennomsnittet i Nordland, som lå på 74,3. Andværingene møtte også opp i langt høyere grad enn gjennomsnittet på landsbasis, med 77,6 prosent.

Deltagelsen ga altså et skred av stemmer til Senterpartiet, som har markert seg særs sterkt i kampen for å få endret vedtaket i Forsvarets langtidsplan om å legge ned Andøya flystasjon.

I alle de andre kommunene i Vesterålen var deltagelsen i stortingsvalget lavere enn gjennomsnittet både i Norge og i fylket. Unntaket er Kvæfjord, der frammøteprosenten på 74,6 var 0,1 prosent høyere enn snittet i Troms.

Aller lavest var andelen som møtte fram for å stemme i Øksnes, der 71,4 prosent av de stemmeberettigede deltok i valget. Det var en deltagelse omtrent 11 prosent lavere enn i Andøy.

Slik var andelen som stemte, i prosent av antall stemmeberettigede i hver kommune:

Valgdeltagelse i prosent av stemmeberettigede
Kommune

Frammøte i %

av stemmeberettigede

Andøy 82,6
Kvæfjord 74,6
Lødingen 74,2
73,6
Hadsel 73,2
Sortland 72,3
Øksnes 71,4
Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.annonse

annonse

annonse