annonse

Bekymret for Sortland-økonomien

Sparebluss
Sparebluss: Silvia Ovik Marhaug mener flertallet burde redusert utgiftene i 2017, og klart seg uten fond. Nå blir det tøffere tak for å spare. (Foto: Morten Berg-Hansen)

SORTLAND: Silvia O. Marhaug synes det er illevarslende at Sortland kommune styrer mot Robek-lista.

Morten Berg-Hansen

– Når rådmannen gir politikerne beskjed om at vi ikke har økonomisk styring og at vi kan bli satt under administrasjon, da er det absolutt grunn til bekymring, sier Marhaug, som er gruppeleder for Høyre i kommunestyret.

– For dyrt

Hun sier Sortland kommune driver for dyrt.

– Vi driver etter flertallets budsjett, ikke vårt. Og resultatet er at Fylkesmannen kan komme inn og ta over styringa av Sortland. Flertallspartiene salderte sitt budsjett for 2017 ved bruk av fond, mens vi viste hvordan man kan unngå å bruke fondene i drifta.

– Hvordan skal Sortland kunne drives billigere?

– Vi har ikke fått budsjettforslaget ennå, men vi har fått indikasjoner på at skolenedleggelser er aktuelt. Det bekymrer selvsagt folk. Utover det vet vi faktisk ikke. Vi ble innkalt til kommunestyremøte, men vi fikk ikke framlagt dokumentene i saken, sier Marhaug.

– Drev godt tidligere

– Hva tenker Sortland Høyre å foreslå for å spare penger i Sortland?

– Fordi vi ikke har fått dokumentene framlagt ennå har vi ikke startet arbeidet med budsjettet. Men vi hadde ordføreren i fire år og da holdt vi oss innenfor de økonomiske rammene. Samtidig reduserte vi eiendomsskatten i tre av årene og vi satte av penger til veifond slik at vi fikk asfaltert veiene. På samme måte som den gang, må vi nå tilpasse drifta etter inntektene, sier Marhaug.

Skylder på flertallet

Til tross for at lavere inntekter fra staten er en viktig årsak til de økonomiske problemene i Sortland, mener Marhaug at flertallspartiene må ta sin del av ansvaret.

– Flertallet gjorde ikke prioriteringer i fjor som reduserte drifta, noe vi var kritiske til. Dersom Tove M. Bjørkmo og Mona Sandvold nå vil komme med forslag for mer ansvarlig drift i Sortland, er vi positive til det. Vi bør føre en ansvarlig økonomisk politikk og bør ikke store mot Robek. Dagens situasjon er svært bekymringsfull.

I et intervju med Bladet Vesterålen beklaget også duoen Bjørkmo og Sandvold at Sortland Høyre i deres øyne aldri er tilfreds med noe i Sortland-politikken.

– Dersom det er et problem at vi påpeker at vi burde hatt eller fått sakspapirer til budsjett-saken, så bør dette drøftes på politisk nivå. Det kan vi gjerne ta opp i formannskapet, slik at vi får diskutert saken. Jeg synes ordføreren er lite konstruktiv når hun går slik ut mot ett parti, sier Marhaug.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.annonse

annonse

annonse