annonse

Bemanner opp

Rådgiverne til Vesterålsprodukter samlet på Sortland. I tilfeldig rekkefølge
Rådgiverne til Vesterålsprodukter samlet på Sortland. I tilfeldig rekkefølge: Anne Britt Vifladt, Beate Stoltenberg, Maria Johansen, Silje Sørensen, Lise Marie Sandvold, Anders Botnvik, Anne Aakre, Jane Helen Nilssen, Line Kristiansen, Jan Frode Trones, Karin Nilsen, administrerende direktør Tao Seim og leder VP kompetanse Nina Paulsen i forgrunnen. (Foto: Sverre Idar Lakså)

Vesterålsprodukter har vunnet tre anbud på arbeids- og inkluderingstjenester, og med det sikret drift og vekst de neste tre årene. Anbudene har de vunnet i hard konkurranse med andre tilbydere.

Sverre Idar Lakså

Hos Vesterålsprodukter (VP) har de ansatte god grunn til å være fornøyde, gode søknader har ført til at bedriften har sikret seg anbudsavtaler som gjelder for de tre neste årene, med mulighet for å utvide til et fjerde.

– Vi er utrolig stolte over å ha vunnet disse anbudene. Det ble lyst ut tre anbud i Vesterålen, og i hard konkurranse med store bedrifter fra hele landet vant vi samtlige anbud, forteller administrerende direktør i Vesterålsprodukter, Tao Seim.

Søker nye folk

Etter at det ble besluttet av arbeids og inkluderingstjenester skal kjøpes på det åpne markedet, har vel 50 prosent av anbudene innen avklaring og 65 prosent innen oppfølging blitt vunnet av private bedrifter. Vesterålsprodukter er eid av alle Vesterålskommunene og Lødingen kommune.

– Selv om Vesterålsprodukter hovedsakelig er eid av kommunene, så må vi allikevel tenke og fungere som en privat bedrift for å skaffe oss oppdrag, sier Nina Paulsen, som er leder VP kompetanse.

Derfor søker Vesterålsprodukter i disse dager etter tre nye jobbveiledere, som skal være med når de får enda flere brukere enn de har i dag.

De tre anbudene har en betydelig verdi for bedriften. Avklaring har en estimert årlig verdi på 7,6 millioner kroner, oppfølging 6,5 millioner og arbeidsrettet rehabilitering (ARR) har en estimert verdi på 1 million årlig. To av anbudene er vunnet i samarbeid med Vesterålen Vekst og Hadsel Asvo.

Stort nettverk

– Vi jobber opp mot det ordinære arbeidslivet, og VP kompetanse er den største avdelingen vår. For å kunne løse oppdraget vi har fått gjennom de tre nye anbudene samarbeider vi tett med 100-150 bedrifter fra Vesterålen og Lødingen årlig, sier Tao Seim.

Bedriften har mange eksempler på tilfeller hvor personer har fått prøve seg i bedrifter, for så å bli fast ansatt etterpå.

– Det vi er opptatt av er at folk skal ha en kortest mulig prosess hos oss, for så å komme seg ut i arbeid, sier Seim.

Med så mange bedrifter har de et bredt spekter av arbeidsmuligheter.

– Vi prøver å matche vår kjennskap til bedrifter med den enkelte bruker, slik at vi finner en arbeidsgiver og en arbeidstaker som passer hverandre, sier Nina Paulsen.

Seim og Paulsen mener nettverk, arbeidsmetodikk og bedriftens kompetanse har vært avgjørende for at de vant anbudet.

– Vi slo blant annet en stor aktør som har vunnet hele fylker alene på Østlandet, forteller Paulsen.

Godt samarbeid

Det er NAV fylke som utlyser anbudene, og Seim og Paulsen er godt fornøyd med samarbeidet de har med de lokale NAV-kontorene i Vesterålen.

– De gjør en flott jobb, og vi er veldig flinke til å spille på hverandre, sier Paulsen.

Selv om de har samarbeid med mange bedrifter allerede, skal de snart arrangere utadvendt uke, der de håper å kunne nå ut til enda flere bedrifter.

– De er mange jobber som ikke lyses ut, og i noen tilfeller har vi foreslått stillinger for bedriftene. Hvis samarbeidet fungerer godt er det en vinn-vinn-situasjon, sier Tao Seim.

– Det er alle slags folk som trenger hjelp til å komme seg inn i arbeidslivet. Noen har både erfaring og kompetanse, mens andre må lære seg det aller meste. Poenget er at hvis personen trives og klarer å gjøre en god jobb, så har vi vært med og ordnet arbeid til en person, og en bedrift har fått en ny ansatt, sier Nina Paulsen.

God på språk

Vesterålsprodukter har også rustet seg opp på språkkompetanse, og er klare for å gi flyktninger en vei inn i arbeidslivet.

– Vi har blant annet et kurs i arbeidsrettet norsk, der deltakerne lærer seg så mye norsk som er nødvendig for å fungere i aktuell jobb, og det har vi gode erfaringer med - det girresultater, sier Nina Paulsen.

VP har også migranorsk, som er et program for norskopplæring på nett.

– Vi ser dette fungerer veldig bra, særlig kombinert med arbeidspraksis, sier Tao Seim.

Alle anbudene trer i kraft denne høsten, og både Nina Paulsen og Tao Seim ser fram til å ta fatt på oppgaven.

– Velstanden vår her i landet er bygd opp av folk i arbeid, og vi trenger høy arbeidsdeltakelse. Det er vårt hovedoppdrag å bidra til det, sier Seim og Paulsen.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.annonse

annonse

annonse