annonse

Bladet Vesterålen mener | Veiviser i arbeidslivet

Tao Sandvær Seim (bakerst) overrakte diplom, penger og emblem til Øksnes kommunes hjemmetjeneste som synlig bevis på at de er årets inkluderingsbedrift 2019. Fra venstre
Tao Sandvær Seim (bakerst) overrakte diplom, penger og emblem til Øksnes kommunes hjemmetjeneste som synlig bevis på at de er årets inkluderingsbedrift 2019. Fra venstre: Camilla Waagbø, Marita Larsen, Ingrid Olsen, Stine Marie Sørdahl Jenssen og Barbro Johansen. (Foto: Roger Vagle)

Mangel på arbeidskraft er ei økende utfordring i Norge. Hjemmetjenesten i Øksnes viser vei på flere måter, skriver vi i dagens lederartikkel.

  • Bladet Vesterålen

Hjemmetjenesten i Øksnes er tildelt prisen fra Vesterålsprodukter som årets inkluderingsbedrift. Prisen setter blant annet søkelys på bedriftens vilje til å ta imot mennesker i arbeidspraksis, hvordan den gir oppfølging og opplæring, og om man også ansetter hvis det er aktuelt.

Da prisen ble delt ut tidligere i uka, pekte man blant annet på de ansattes evne til å lytte og legge til rette når deltagere i arbeidspraksis forteller om utfordringene sine i arbeidslivet. Man bruker tid til veiledning og skaper trivsel. I en situasjon der man kommer i arbeidspraksis kan spenningen være stor, og den som kommer inn kan oppleve at mye står på spill idet man får en mulighet til å komme i berøring med arbeidslivet.

Da er det viktig at man møter mennesker som ser muligheter, legger til rette og også gir opplæring.

Mangel på arbeidskraft er ei økende utfordring i Norge. En rekke bransjer har stort behov for arbeidskraft, og mangelen kan blir stor hvis vi ikke finner løsninger på rekrutteringa. Det gjelder både helsearbeidere, lærere, fagarbeidere i bygg og anlegg, bussjåfører og i flere industrier. I noen sammenhenger har Norge klart å dekke opp et voksende behov med arbeidsinnvandring, men det er tegn til at det også kommer til å bli vanskeligere. Vi har blant annet sett hvordan fiskeindustrien i Vesterålen er avhengig av utenlandske sesongarbeidere.

Da har alle parter en felles interesse i at man kan hjelpe alle mennesker å utnytte de mulighetene den enkelte har for å komme i arbeid og realisere sitt potensial. Det kan innebære ulike måter å hjelpe folk til å finne et yrke og en jobb der de kan fungere godt.

Her går altså hjemmetjenesten i Øksnes kommune foran med et godt eksempel. Arbeidspraksis betyr ikke nødvendigvis at alle som prøver seg vil ende opp med at de skal jobbe i sektoren, men at man får trygge rammer rundt for å bli kjent med arbeidet, hvordan de fungerer og hva som kreves.

Arbeidspraksis med god oppfølging kan resultere i at nye mennesker kommer inn i arbeidslivet med nye tanker og en verdifull ballast. Det krever litt av alle, men kan gi mye tilbake. Her viser hjemmetjenesten i Øksnes vei.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse